Ambasadorul Rusiei la Bucureşti: Sper că OFICIALII care SPUN că sistemul antirachetă e DOAR defensiv CRED ASTA

Ambasadorul Federației Ruse la București, Oleg Malginov, a declarat că a avut discuții sincere cu autoritățile române pe tema scutului antirachetă, adăugând, însă, că speră ca oficialii care spun că sistemul de la Deveselu este doar defensiv cred acest lucru, întrucât Moscova are o opinie diferită. Diplomatul aminteşte că 2015 este anul aniversarii a 70 de ani de la victoria în Al Doilea Război Mondial şi se declară "surprins" că "în ultimul an autorităţile de aici au încercat să evite să menţioneze că am fost împreună în ultima etapă a celui de-Al Doilea Război Mondial".  Oficialul rus anunţă şi deschiderea,în luna mai, a Centrului Cultural Rusesc la Bucureşti.

28 mart. 2015, 12:42
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti: Sper că OFICIALII care SPUN că sistemul antirachetă e DOAR defensiv CRED ASTA

Oleg Malginov afirmă, într-un interviu acordat Agerpres, în legatura cu scutul antiracheta.

Când o parte creează un scut antirachetă, potențialul (militar — n.r.) acesteia crește, iar potențialul celeilalte părți se reduce. Deci aceasta este discrepanța. Am discutat acest lucru.Sper că autoritățile, oficialii care spun că acest sistem e doar defensiv cred asta, dar noi avem o părere diferită. Mă aflu aici să expun și acest punct de vedere autorităților, să spun că noi nu suntem de acord cu acest lucru”.

Citeşte şi: James Rosapepe: Când eram ambasador la Bucureşti, am presupus că eram interceptat

În interviu, diplomatul rus mai vorbeşte despre situaţia din Ucraina, despre Transnistria şi Republica Moldova, dar şi despre relaţia politică actuală dintre România şi Federaţia Rusă.

„Avem un schimb de anumite scrisori, felicitări și așa mai departe, dar la nivel politic nu avem contacte. Ceea ce e regretabil, deoarece, acum circa un an și jumătate, aveam planuri destul de bune cu privire la extinderea relațiilor noastre în multe domenii, în sfera politică, economică, culturală, educațională etc.

Am avut proiecte de acorduri în anumite sfere care ar putea fi benefice atât pentru România, cât și pentru Federația Rusă, deci nu sunt anulate. Sper. Sunt doar în așteptare. Sunt amânate puțin, iar eu lucrez aici pentru a vedea în viitor posibilitatea de a implementa ideile la care am lucrat împreună mai înainte.

Avem contacte printre operatori economici. Relațiile noastre în economie sunt încă destul de active. Sperăm să nu obținem rezultate foarte slabe în 2015, dar 2014 nu a fost rău, nivelul schimburilor comerciale a fost același cu cel înregistrat în anii precedenți”, a precizat ambasadorul.

De asemenea, un alt subiect adus în discuţia cu ambasadorul rus vizează şansele României de a atinge independenţa energetică.

„Este la latitudinea României. De ce nu? Depinde de autorități, depinde de oameni. Aveți resurse, nu numai petrol și gaze, dar și resurse hidro, cele regenerabile, resurse energetice non-tradiționale, cărbune, o centrală nucleară, așadar, de ce nu? Țara poate face în domeniul acesta ce dorește.
 

Știu că această întrebare e pusă în legătură cu exporturile de gaz rusesc către România. Ei bine, dacă țara nu are nevoie de gaz, dacă ce are este suficient, ce putem să facem? Dacă doriți să îl vindeți mai departe altundeva asta este altceva, dar este normal. Dar sper că știți de ce scade cererea la gaz? Desigur, eficiența energetică crește, dar și anumite întreprinderi industriale, ce consumau mult gaz în domeniile industriei grele, metalurgiei, producerii de fertilizant, au fost oprite — așadar și acesta e un motiv, a afirmat Malginov.