Ambasadorul Rusiei, reacţie în ancheta Lukoil: Sunt foarte îngrijorat de evenimentele de la rafinăria Petrotel

Ambasada Rusiei a transmis, într-un comunicat de presă, că evenimentele desfăşurate în jurul rafinăriei „Petrotel” care aparţine companiei petroliere ruseşti „Lukoil” creează îngrijorare la Moscova. Mesajul ambasadorului Rusiei, OLEG MALGINOV, vine după ce Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, care anchetează grupul rus Lukoil sub suspiciunea de evaziune fiscală, a pus sechestru pe stocurile de ţiţei şi produse finite destinate rafinăriei Petrotel din Ploieşti, în valoare de un miliard de lei.

RomaniaTV.net
06 oct. 2014, 13:20
Ambasadorul Rusiei, reacţie în ancheta Lukoil: Sunt foarte îngrijorat de evenimentele de la rafinăria Petrotel

Vă redăm integral comunicatul transmis de Ambasadorul Rusiei la Bucureşti:

În calitate de Ambasador al Federaţiei Ruse sunt foarte îngrijorat de evenimentele desfăşurându-se în jurul rafinăriei „Petrotel” care aparţine companiei petroliere ruseşti „Lukoil”, precum şi de atmosfera care se creează în legătură cu această situaţie.

O preocupare aparte o provoacă faptul că în cadrul măsurilor de anchetă s-a dispus ca uzina să oprească producţia ceea ce a pus în pericol funcţionarea întregului lanţ de producţie al companiei „Lukoil” din România.

Compania „Lukoil” activează pe piaţa românească deja de mai mult de 15 ani. A devenit unul dintre elementele stabilite ale complexului românesc energitic şi de combustibili. Şi-a îndeplinit întotdeauna toate angajamentele în mod conştiincios şi a respectat strict legislaţia românească. În timpul activităţii sale în România „Lukoil-ul” a creat mii de locuri de muncă, a plătit regular impozite în bugetul românesc, a acordat sprijinul comunelor locale, a investit în susţinerea ecologiei, perfecţionarea structurilor de acordare a asistenţei medicale de urgenţă, în dezvoltare a surselor netradiţionale de energie, i-a ajutat pe copii invalizi şi orfani etc. Compania a făcut mult pentru pregătirea profesională a inginerilor români pentru muncă în domeniul energetic. Într-un cuvânt, activitatea „Lukoil-ului” a devenit un element important constructiv şi în economia naţională, şi în relaţii ruso-române.

În cursul tuturor acestor ani compania a fost verificată de multe ori de către organele corespunzătoare de control din România. Ultima verificare s-a terminat anul trecut. Toate problemele care apăreau se rezolvau în conformitate cu lege în cadrul procedurilor democratice de instanţă. Întreprinderile „Lukoil-ului” au îndeplinit întotdeauna toate dispoziţiile scrise în adresa lor. Împreună cu aceasta vreau să subliniez în mod special că în cursul tuturor verificărilor întreprinderea nu s-a oprit niciodată şi ciclul de producţie nu s-a întrerupt niciodată.

Şi acum conducerea uzinei procedă în conformitatea totală cu legislaţia românească, îndeplinind în mod ireproşabil toate dispoziţiile organelor româneşti de control şi de anchetă şi rămâne deschisă pentru colaborare ulterioară.

Sper că ancheta se va face nepărtinitor şi obiectiv în cadrul legii şi ţinând cont în mod cuvenit de interesele atât ale mediului de afaceri, cât şi ale muncitorilor, precum şi de interesele relaţiilor ruso-române.

Cred că sistemul de justiţie din România va dă dovadă de competenţă şi de concordanţă cu cele mai înalte standarde de drept.

Vom urmări atent dezvoltarea situaţiei în jurul rafinăriei „Petrotel-Lukoil”.

Oleg S. MALGINOV”

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, care anchetează grupul rus Lukoil sub suspiciunea de evaziune fiscală, a pus sechestru pe stocurile de ţiţei şi produse finite destinate rafinăriei Petrotel din Ploieşti, în valoare de un miliard de lei.

Oil Terminal, companie de stat care deţine un terminal de import-export al petrolului în Constanţa, informează că parchetul a instituit „sechestru asigurator asupra tuturor cantităţilor şi stocurilor de materie primă – ţiţei şi alte produse energetice (păcură, benzine şi motorine) şi/sau aditivi, deţinute de Petrotel Lukoil SA Ploieşti, în spaţiile de depozitare tank-uri, conducte de transfer şi rezervoare ce aparţin sau se află în custodia SC Oil Terminal SA până la concurenţa sumei de 1.039.019.829,00 lei”, potrivit zf.ro.

Suma, echivalentă cu 230 milioane de euro, reprezintă prejudiciul estimat în primă fază de anchetatori, care ar fi provenit din evaziune fiscală (112 mil. euro) şi spălare de bani (118 mil. euro).

Procurorii au făcut vineri o vizită la sediul rafinăriei Petrotel, unde funcţionează şi alte firme controlate de grupul Lukoil, plecând după percheziţii de şase ore încărcaţi cu mai mulţi saci cu documente.

Rafinăria Lukoil Ploieşti a notificat Garda de Mediu Prahova asupra începerii procedurii de oprire a tuturor instalaţiilor tehnologice, în documentul transmis către autorităţi la o zi după percheziţiile efectuate pe platforma Lukoil arătându-se că acţiunea este una „neplanificată”.

„Am primit notificarea că încep oprirea tuturor instalaţiilor tehnologice, o oprire neplanificată, fără să specifice alt motiv, cu respectarea procedurilor legale de oprire şi a regulamentelor interne. (…) Nu se spune pe ce perioadă, au notificat doar procedura de începere a operaţiunilor”, a declarat, luni, pentru Agerpres, comisarul şef al Gărzii de Mediu Prahova, Daniela Tudorache.

Conform sursei citate, notificarea a fost primită vineri de Garda de Mediu Prahova, în aceeaşi zi începând şi procedurile de oprire a instalaţiilor.

Conform unui comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti, o echipă complexă formată din procurori, ofiţeri de poliţie din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, inspectori din cadrul Direcţiei Generale Vamale, inspectori din cadrul Direcţiei Naţionale Antifraudă şi lucrători din cadrul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Prahova au efectuat, joi, 23 de percheziţii la sediile societăţilor comerciale S.C. PETROTEL LUKOIL S.A. Ploieşti, S.C. LUKOIL ENERGY & GAS ROMÂNIA S.R.L., S.C. LUKOIL LUBRICANTS EAST EUROPE S.R.L., S.C. AGENŢIA LUKOM-A-ROMÂNIA S.R.L., S.C. TP LOG SERVICES S.R.L., toate situate în municipiul Ploieşti.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.

În această fază a procesului penal, prejudiciul estimat este în cuantum de 1.039.019.829 lei (230 milioane euro), rezultat din comiterea infracţiunii de evaziune fiscală în cuantum de 505.421.252 lei (112 milioane euro) şi 533.598.577 lei (118 milioane euro) din săvârşirea infracţiunii de spălare de bani.

În urma percheziţiilor au fost ridicate de anchetatori documente care au fost transportate la sediul Parchetului în saci şi cutii.