Ambasadorul Turciei despre atacul din Istanbul: Aceşti oameni radicali au ca ţintă valorile noastre moderne

Mișcarea radicală care este în spatele atacului terorist de marți seara de la aeroportul "Ataturk" din Istanbul are ca țintă valorile moderne pe care țara le împărtășește cu partenerii europeni, a declarat, joi, ambasadorul Turciei la București, Osman Koray Ertaș.

30 iun. 2016, 20:08
Ambasadorul Turciei despre atacul din Istanbul: Aceşti oameni radicali au ca ţintă valorile noastre moderne

Nu vom ceda și vom continua să prosperăm ca o țară puternică democratic și economic„, a spus diplomatul.

El a amintit că Turcia a fost, de-a lungul timpului, ținta mai multor formațiuni teroriste.

Turcia și națiunea turcă au fost din nou atacate de o organizație teroristă plină de ură. S-a întâmplat în partea internațională a Istanbului. Anul trecut a fost unul dificil pentru națiunea noastră, pentru că am fost țintă pentru tot felul de grupuri teroriste care au acționat mânate de diferite motivații (…). Asta include și terorismul PKK, cu care națiunea noastră se luptă de decenii și, mai recent, și terorismul Daesh. Acest atac recent pare că a venit din partea Daesh, dar investigația continuă„, a mai spus Osman Koray Ertaș.

Oficialul turc a afirmat că atacul arată că, de fapt, terorismul „nu are religie”. În context, a detaliat el, din cei peste 40 de morți din atacul de la aeroportul „Ataturk”, majoritatea sunt musulmani. „ISIS atacă mai mulți musulmani decât ne-musulmani, iar ca musulmani suferim cel mai mult din cauza acestor acte de terorism. Asta arată clar că terorismul nu are religie. Așa că, este greșit să corelăm terorismul cu orice religie. Când folosim cuvinte precum ‘terorism islamic’ sau ‘terorism radical islamic’ ajutăm propaganda acestor grupări radicale”, a adăugat diplomatul.

Acești oameni radicali au ca țintă valorile noastre moderne, pe care le împărtășim cu partenerii noștri europeni„, a subliniat el.

Osman Koray Ertaș a spus că Turcia este o țară puternică și nu va renunța. „Națiunea turcă este una puternică, o națiune care se vindecă repede. Așa că nu ne vom preda, nu vom renunța. Aeroportul care a fost atacat este unul dintre cele mai mari din lume. Zborurile au fost reluate la cinci ore după atac. Este un exemplu dramatic al dorinței oamenilor de a reveni la viața lor obișnuită, în ciuda acestor amenințări. Așa că nu vom ceda și vom continua să prosperăm ca o țară puternică democratic și economic”, a punctat Osman Koray Ertaș.

Ambasadorul a spus că țara sa a primit mesaje de solidaritate din lumea întreagă. „Avem nevoie de solidaritate în aceste momente dificile și am văzut gesturi de solidaritate după aceste incidente recente. Au venit mesaje din țări europene și chiar din Australia. Au iluminat monumentele în Canberra. Din New York în Berlin, în Amsterdam, în alte orașe europene, oamenii sunt alături de noi. Suntem recunoscători” a declarat diplomatul.

El a mulțumit și liderilor români pentru sprijinul acordat. „Ca ambasador al Turciei în România, aș vrea să îmi exprim recunoștința către români și liderii lor politici. Am deschis o carte de condoleanțe care a fost semnată și de liderii politici români și suntem recunoscători pentru această susținere puternică”, a spus Osman Koray Ertaș.

Diplomatul a găzduit joi, la sediul Ambasadei Turciei la București, vernisajul expoziției de pictură „Connections” ce reunește trei artiști: Ozlem Kalkan Erenus (Turcia), Dimitar Velichkov (Bulgaria) și Ștefan Balog (România).

Un concert programat să aibă loc la eveniment a fost anulat, din cauza evenimentelor tragice din Istanbul iar deschiderea oficială a expoziției a fost marcată de un moment de reculegere.

„Sunt fericit să găzduiesc această expoziție. Cu artă, cu pace, cu iubire vom învinge acest grup radical care, de fapt, urăște viețile noastre moderne, modernitatea noastră”, a spus ambasadorul Turciei la vernisaj.

Cel mai recent bilanț al atentatului comis marți seara pe cel mai mare aeroport din Istanbul indică 42 de oameni uciși și peste 200 de răniți.