Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova şi Transnistria au căzut de acord că trebuie să aibă relaţii bune cu Ucraina

Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Ivan Gnatișin, a avut luni, 30 ianuarie, o întrevedere la Tiraspol cu liderul administrației separatiste transnistrene, Vadim Krasnoselski, informează Radio Chișinău.

30 ian. 2017, 16:47
Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova şi Transnistria au căzut de acord că trebuie să aibă relaţii bune cu Ucraina

În deschiderea acestei întrevederi, Vadim Krasnoselski a declarat că Transnistria și Ucraina au ‘vechi relații’, exprimându-și speranța că aceste relații ‘interstatale’ vor continua, potrivit agenției oficiale de la Tiraspol ‘Novosti PMR’.

La rândul său, ambasadorul Ivan Gnatișin a subliniat că speră să discute subiecte concrete ce nu țin doar de reglementarea politică a conflictului transnistrean.

Administrația de la Tiraspol a acuzat în repetate rânduri Ucraina că ar bloca, împreună cu autoritățile de la Chișinău, livrările de carburanți pe cale feroviară în Transnistria, împiedicând astfel activitatea întreprinderilor din regiune.

Citeşte şi Igor Dodon: Susţinătorii lui Hillary Clinton pregăteau o „revoluţie galbenă” în Republica Moldova

De asemenea, ambasadorul ucrainean a fost chemat în toamna anului trecut la Kiev pentru consultări, după ce Igor Dodon a declarat în timpul campaniei sale electorale că Peninsula Crimeea este teritoriu al Federației Ruse. Totodată, după ce Dodon a fost ales președinte al Republicii Moldova, Administrația președintelui ucrainean Petro Poroșenko și-a exprimat speranța că retorica sa privind Peninsula Crimeea se va schimba.

În timpul vizitei oficiale pe care a efectuată-o pe 17 ianuarie la Moscova, Igor Dodon a declarat că autoritățile moldovene trebuie să mențină relații de prietenie cu Ucraina, astfel că ‘astăzi nimeni nu-și va asuma riscul de a recunoaște ca fiind rusească Peninsula Crimeea’. ‘Eu nu mi-am schimbat opinia (cu privire la Crimeea) și nu am să mi-o schimb. Însă, trebuie înțeles că noi trebuie să avem cu Ucraina relații de prietenie’, a spus Dodon.