Ambulanţa care l-a transportat pe Ekeng de la stadion la spital nu era una de intervenţie, ci de transport (surse)

Ambulanţa prezentă la stadionul Dinamo în momentul în care fotbalistul Patrick Ekeng s-a prăbuşit pe teren, vineri seara, era una de transport, nu de intervenţie, susţin surse medicale citate de Dolce Sport. La şedinţa tehnică dinaintea partidei, medicul delegat i-a spus observatorului LPF Vasile Marcel că ambulanţele prezente la stadion sunt "dotate corespunzător".

RomaniaTV.net
06 mai 2016, 20:40
Ambulanţa care l-a transportat pe Ekeng de la stadion la spital nu era una de intervenţie, ci de transport (surse)

Fotbalistul Patrick Ekeng, de la Dinamo, a murit vineri seară, la vârsta de 26 de ani, după ce s-a prăbuşit pe teren în minutul 70 al partidei cu Viitorul Constanţa, din Liga I. Jucătorul camerunez a fost declarat mort după 75 de minute de resuscitare.

Surse medicale din cadrul Spitalului de Urgenţă Floreasca au afirmat că ambulanţa care l-a transportat la spital pe Ekeng nu era una de interventie, ci doar de transport şi, implicit, nu era dotată cu aparatura necesară acordării primului ajutor în astfel de situaţii.

Vasile Marcel, observator LPF la partida Dinamo – Viitorul, a declarat, la Dolce Sport, la scurt timp după anunţul oficial al morţii lui Ekeng, că la şedinţa tehnică dinaintea meciului medicul delegat la joc a susţinut că cele două ambulanţe prezente la stadion erau „dotate corespunzător”. „Nu pot să spun decât că medicul delegat pentru partida de azi mi-a confirmat că ambulanţele sunt dotate corespunzător. Era un medic de la ambulanţă. Protocoalele sunt foarte bine stabilite. Eu nu sunt medic să verific ambulanţa. Nu pot să vă spun dacă eu trebuia să merg, eu am discutat cu medicul şi acesa mi-a confirmat că ambulanţa este în regulă. Nu pot să am eu competenţe de evaluare a acestei ambulanţe. La stadion erau două ambulanţe”, a spus Vasile Marcel.

Patrick Ekeng s-a prăbuşit pe teren în minutul 70 în cercul de la mijlocul terenului. Jocul s-a oprit imediat, iar medicii ambelor echipe au intervenit şi s-au asigurat că jucătorul, care încă respira, nu-şi înghite limba. Arbitrul întâlnirii a solicitat intervenţia maşinii cu targă, însă imediat s-au făcut semne disperate pentru intervenţia ambulanţei. Aceasta a ajuns pe teren după două minute şi a plecat de la stadion cu Ekeng către Spitalul de Urgenţă Floreasca după alte trei minute, timp în care se pare că nu s-au efectuat manevre de resuscitare.

Faptul că fotbalistul a ajuns la spital în stop cardiorespirator fără să i se fi efectuat manevre de resuscitare a fost confirmat şi de un reprezentant al Spitalului Floreasca în momentul în care a anunţat oficial decesul lui Patrick Ekeng: „Am primit un pacient de 26 de ani care s-a prăbuşit pe terenul de sport. A fost adus la noi cu o ambulanţă, fără manevre de resuscitare din câte ştim. Manevrele au durat aproximativ o oră şi 30 de minute şi au rămas fără rezultat, iar pacientul a decedat”.