Amendă de 30.000 de euro pentru Jean-Marie Le Pen pentru comentarii revoltătoare despre deţinuţii de la Auschwitz

Jean-Marie Le Pen este pasibil de o amendă de peste 30.000 de euro pentru comentariile sale despre camerele de gazare.

RomaniaTV.net
11 feb. 2016, 09:49
Amendă de 30.000 de euro pentru Jean-Marie Le Pen pentru comentarii revoltătoare despre deţinuţii de la Auschwitz

Parchetul a cerut miercuri o amendă de cel puțin 30.000 de euro împotriva fostului șef și lider istoric al extremei drepte franceze Jean-Marie Le Pen, judecat pentru că a calificat din nou camerele de gazare naziste drept un ‘detaliu’ al istoriei celui de-al Doilea Război Mondial, informează AFP.

 Urmărit penal pentru contestarea crimelor împotriva umanității, fostul președinte al partidului de extremă dreaptă Frontul Național (FN) a invocat — prin avocatul său — imunitatea sa de parlamentar european și a refuzat să se prezinte în fața judecătorilor.

Jean-Marie Le Pen (87 de ani) fusese convocat miercuri în fața Tribunalului corecțional din Paris pentru că a reiterat în aprilie 2015, într-un interviu televizat, declarații prin care camerele de gazare erau reduse la nivelul unui ‘detaliu’ al istoriei celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit Agerpres.

Condamnate de fiica sa — Marine Le Pen — care i-a succedat în 2011 la conducerea FN, aceste afirmații, adăugate altora, i-au atras suspendarea, apoi excluderea din partid.

Citeşte şi Fostul gardian nazist Reinhold Hanning, judecat pentru exterminarea a 170.000 de oameni

Prima dintre numeroasele afirmații hazardate ale tribunului extremei drepte despre camerele de gazare datează din 13 septembrie 1987, când a declarat: ‘Eu nu am studiat problema în mod special, dar cred că este doar un detaliu al istoriei celui de-al Doilea Război Mondial‘.

Declarația i-a atras o condamnare judiciară patru ani mai târziu, urmată de altele în 1997 și 1999, în Franța și în Germania, după repetarea unor cuvinte similare. Le Pen a recidivat în 2008, într-o revistă franceză, și în 2009, în Parlamentul European.

În 2 aprilie 2015, unui jurnalist al grupului de radio-televiziune RMC-BFMTV care îl întrebase dacă își regretă cuvintele, Jean-Marie Le Pen a răspuns: ‘Câtuși de puțin. Ceea ce am spus corespunde gândirii mele: camerele de gazare au fost un detaliu al istoriei războiului’.

Avocatul Mario Pierre Stasi, reprezentând Liga internațională împotriva rasismului și antisemitismului (LICRA), a denunțat afirmațiile ‘bătrânului delincvent’ Jean-Marie Le Pen.

Potrivit confratelui său Stephane Lilti, care reprezintă în proces Uniunea studenților evrei din Franța, Le Pen și-a ‘premeditat această provocare’ în ‘scopuri politice crase’, pentru a obstrucționa ‘curățenia’ angajată de fiica sa, Marine, care se străduiește să-i ‘ascundă sub covor pe neonaziștii și pe simpatizanții mareșalului Petain’ care ‘constituie baza Frontului Național’.

Procurorul Anne Coquet l-a atacat și ea pe ‘negaționistul recidivist’ Jean-Marie Le Pen care, plin de ‘dispreț pentru victime’, ‘minimalizează’ și ‘banalizează’ camerele de gazare.

La începerea audierii, avocatul Francois Wagner, apărătorul lui Le Pen, a invocat imunitatea parlamentară a clientului său, motiv pentru care parchetul ar fi trebuit să solicite ridicarea imunității înainte de începerea procesului. Argumentul a fost respins de părțile civile și de parchet. Tribunalul își va anunța decizia în 6 aprilie.