Ameninţarea INVIZIBILĂ din Marea Neagră: Super-arma testată de Rusia

Rusia va lansa la apă joi un al doilea submarin cu propulsie diesel-electrică din proiectul Varşavianka şi destinat Flotei sale la Marea Neagră, a anunţat comandantul şef al marinei ruse, amiralul Viktor Cirkov.

26 iun. 2014, 07:58
Ameninţarea INVIZIBILĂ din Marea Neagră: Super-arma testată de Rusia

‘La 26 iunie noi vom lansa la apă un nou submarin destinat Flotei ruse la Marea Neagră care se va numi ‘Rostov-pe-Don’. Este al doilea submarin din proiectul 636 Varşavianka’, a precizat amiralul, citat de Agerpres, via RIA Novosti.

Submarinul a fost construit în Şantierele Navale ale Amiralităţii din Sankt Petersburg, care urmează să livreze în total Flotei ruse la Marea Neagră şase submarine din această serie până în anul 2016.

Construcţia primul submarin din proiectul 636, ‘Novorossiisk’, a început în august 2010 şi lansarea lui la apă a avut loc la 28 noiembrie 2013. Construcţia celui de-al treilea submersibil din serie, ‘Starîi Oskol’, a început în august 2012.

Supranumit ‘Gaura Neagră’ de experţii NATO din cauză că este aproape de nedetectat când se scufundă, submarinul polivalent din proiectul 636 ‘Varşavianka’ (‘Improved Kilo’, conform clasificării NATO) aparţine celei de-a treia generaţii de submarine. Acestea au un deplasament de 2.350 de tone la suprafaţă şi 3.950 de tone sub apă şi o viteză de 17-20 noduri. Poate fi dotat cu patru rachete de tip Kalibr, 18 torpile de 533 mm şi 24 de mine şi se poate scufunda până 300 de metri adâncime. Echipajul poate fi format din 52 de membri.

Ministrul rus al apărării Serghei Şoigu anunţa în luna mai că Flota rusă la Marea Neagră va primi în 2014 noi submarine şi nave de suprafaţă de nouă generaţie, subliniind că, odată cu alipirea Crimeii la Rusia, a apărut necesitatea unor modificări în programul de dezvoltare a marinei ruse.

De notat că Rusia s-a declarat preocupată în ultima perioadă de prezenţa în apele Mării Negre, în contextul situaţiei tensionate din Ucraina, a mai multor nave de război dotate cu rachete şi echipamente de ultimă generaţie, precum distrugătoarele americane USS Donald Cook şi USS Truxtun, fregata americană USS Taylor, fregatele franceze Dupleix şi Dupuy de Lome, Moscova cerând respectarea strictă a prevederilor Convenţiei de la Montreux. Documentul, semnat în 1936, limitează tonajul şi durata prezenţei navelor de război ale altor ţări decât cele riverane Mării Negre.