AMENINŢĂRI DE RĂZBOI. Israelul avertizează Iranul: Ne vom apăra în faţa oricărui atac

Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat că ţara sa se va apăra „împotriva oricărui atac” după ce Israelul a lansat cele mai severe atacuri din ultimele decenii împotriva unor baze militare din Siria, scrie BBC.

11 feb. 2018, 08:18
AMENINŢĂRI DE RĂZBOI. Israelul avertizează Iranul: Ne vom apăra în faţa oricărui atac

„Este atât dreptul cât şi datoria noastră şi vom continua să facem ceea ce este necesar”, a spus Netanyahu.

Israelul a lansat atacuri severe împotriva unor baze militare iraniene din Siria după ce oficiali israelieni au susţinut că au interceptat o dronă în spaţiul aerian al ţării şi un avion de luptă israelian a fost doborât de forţele siriene.

Netanyahu a precizat că politica Israelului de a se proteja împotriva oricărei încercări de a atenta la suveranitatea ţării este „foarte clară”.

„Iranul a violat suveranitatea Israelului. Au trimis o dronă din teritoriul Siriei către Israel … Israelul consideră că Iranul şi Siria sunt responsabile”, a adăugat el.

Iranul a respins acuzaţiile Israelului privind drona.

Netanyahu a precizat şi că Israelul se împotriveşte oricărei încercări a Iranului de a se stabili din punct de vedere militar în Siria, dar a adăugat că Israelul „doreşte pacea”.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că susţine dreptul Israelului la autoapărare şi consideră Iranul responsabil pentru conflict. De asemenea, Vladimir Putin, în cadrul unei convorbiri telefonice cu prim-ministrul israelian, a subliniat importanţa evitării „unei escaladări periculoase”.

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a făcut apel pentru o detensionare imediată a situaţiei despre care a spus că riscă „să devină de necontrolat” de-a lungul graniţelor Siriei.