AMENZI de până la 300 de lei pentru peste UN MILION de români. Cine se află pe LISTA NEAGRĂ

Armata nu mai este obligatorie în România din 2007, însă puţini ştiu că, chiar şi aşa, tinerii sunt obligaţi prin lege să se înscrie la centrele de recrutare. Cei care nu au făcut-o şi nu o vor face fiscă amenzi de până la 300 de lei, potrivit legii.

RomaniaTV.net
09 dec. 2016, 10:23
AMENZI de până la 300 de lei pentru peste UN MILION de români. Cine se află pe LISTA NEAGRĂ

Ministrul Apărării, Mihnea Motoc, a subliniat recent că, serviciul militar nu este obligatoriu în România, dar că legea nu a eliminat, ci doar a suspendat obligativitatea satisfacerii stagiului militar. Potrivit Legii 395/2005 privind încorporarea şi pregătirea populaţiei pentru apărare, „cetăţenii români, bărbaţi, la împlinirea vârstei de 18 ani, se vor prezenta la centrele militare pentru luarea în evidenţă militară, selecţionare, stabilirea aptitudinilor”.

Neprezentarea la comisia locală de recrutare-încorporare, conform ordinului de chemare, sau, în absenţa unui ordin de chemare, cel mai târziu până la sfârşitul anului în care împlinesc vârsta de 18 ani, constituie contravenţie, care se pedepseşte cu amendă de până la 300 de lei.

Potrvit legii, după data de 1 ianuarie 2007 „cetăţenii români, bărbaţi, au obligaţia ca, în termen de 6 luni de la data împlinirii vârstei de 18 ani, să se prezinte la centrele militare numai pentru luarea în evidenţă militară, consemnarea opţiunilor privind modalitatea de îndeplinire a îndatoririlor militare, (…) şi înmânarea adeverinţei de recrutare. Neprezentarea (…) la centrele militare în termen de 6 luni de la data împlinirii vârstei de 18 ani constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 100 lei la 300 lei. (…) Contravenientul poate achita, pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzi„.

Conform datelor oficiale, din 2007 până acum au împlinit vârsat de 18 ani aproxiamtiv 1.272.000 de bărbaţi, potrivit libertatea.ro, iar cei care nu au trecut pe la centrele de recrutare sunt pasibili de amenda prevăzută de lege.