Americanii s-au săturat de „corectitudinea politică”. Le îngrădeşte dreptul la exprimare

Majoritatea americanilor se declară sătui de declaraţii "politically correct", care le îngrădesc dreptul de exprimare, potrivit unui sondaj de opinie dat publicităţii marţi şi care reflectă gândirea preşedintelui Donald Trump, adept al declaraţiilor senzaţionaliste.

19 dec. 2018, 20:00
Americanii s-au săturat de „corectitudinea politică”. Le îngrădeşte dreptul la exprimare

Potrivit sondajului, realizat de institutul Marist pentru reţeaua audiovizuală publică NPR/PBS, 52% dintre cei intervievaţi susţin că nu doresc ca ţara lor să devină mai corectă politic şi se declară „contrariaţi” că nu se mai pot exprima liber cu privire la numeroase probleme.

Proporţia depăşeşte 76% în rândul republicanilor şi 53% printre independenţi, în timp ce majoritatea democraţilor (55%) cer mai multă „sensibilitate” în exprimarea ideilor, potrivit Agerpres.

Potrivit directorului institutului Marist, Lee Miringoff, acest sondaj sună ca un avertisment pentru democraţi, care şi-au reimpus controlul în Camera Reprezentanţilor în noiembrie, datorită susţinerii independenţilor. Această susţinere ar putea slăbi dacă pătura progresistă din cadrul democraţilor va face din „sensibilitatea culturală” calul său de bătaie în alegerile prezidenţiale din 2020.

Sondajul, efectuat pe un eşantion de 1.075 de persoane între 28 noiembrie şi 4 decembrie, ilustrează divizările din cadrul societăţii americane după alegerea ca preşedinte a lui Donald Trump. Opozant declarat al „corectitudinii politice”, miliardarul le ”lipeşte” cu regularitate apelative jignitoare criticilor săi, mergând până la insulte, informează Agerpres.

Trump este acuzat de asemenea de detractorii săi că a dat frâu liber discursului rasist, prin complezenţa lui faţă de extrema dreaptă şi declaraţiile sale asupra imigraţiei. El i-a calificat pe imigranţii mexicani drept „hoţi” şi a atenţionat împotriva unei „invazii” a miilor de migranţi din America Centrală care să ceară azil în SUA.

O largă majoritate dintre cei intervievaţi (70%) apreciază de asemenea că nivelul de politeţe din cercurile puterii de la Washington a scăzut după alegerea lui Trump, în noiembrie 2016. Însă, dacă democraţii îl fac pe preşedinte responsabil de acest climat alterat (67%), republicanii acuză mass-media (58%), la fel ca magnatul imobiliarelor, care acuză constant presa că publică „fake news”.