Americanii celebrează ZIUA RECUNOŞTINŢEI. Sărbătoarea s-a răspândit pe tot globul GALERIE FOTO

Ziua Recunoştinţei este o sărbătoare de mulţumire către Dumnezeu pentru recoltele bogate din anul respectiv. Este o sărbătoare de familie, în care membriii acesteia se reunesc în jurul tradiţionalei mese de la care nu trebuie să lipsească friptura de curcan şi plăcinta de dovleac.

27 nov. 2014, 08:35

Ziua Recunoștinței, cunoscută ca fiind, în limba engleză, „Thanksgiving Day”, iar în franceză „Jour de l’Action de grâces” se sărbătorește în cea mai mare parte a Americii de Nord – Statele Unite și Canada – dar şi în Regatul Unit al Marii Britanii, unde i se spune, simplu, „Thanksgiving”. Este o sărbătoare a familiei, care pică în ultima zi de joi din luna noiembrie.

Pentru această sărbătoare, toată lumea se pregăteşte, pentru că, în primul rând, este o reuniune de familie. Este, probabil singura zi de peste an în care familiile se reunesc  la aceeaşi masă festivă de pe care, prin tradiţie, nu pot lipsi curcanul fript sau la cuptor, plăcinta cu dovleac sau delicioasa tartă de lămâie cu nuci pecan.

Această sărbătoare a fost preluată, în SUA, de primii coloniști sosiți în „Lumea Nouă”, aşa cum a fost supranumită America şi sărbătorită  pentru prima dată în anul 1621, ca semn de recunoștință față de recolta miraculoasă obținută. Abia după câteva secole, în decembrie 1941, Congresul SUA a adoptat o rezoluție prin care a 4-a zi de joi din noiembrie devine oficial sărbătoare națională a SUA, după ce, în 1863 fusese declarată pentru prima oară sărbătoare naţională în America.

În Statele Unite se organizează parade de Ziua Recunoștinței, cu ocazia cărora defilează de obicei fanfare școlare și care alegorice.

A doua zi după Ziua Recunoștinței, îi vine rândul, prin tradiţie, zilei  „Black Friday” („Vinerea Neagră”). Aceasta este o zi în care comercianții americani oferă reduceri mari de prețuri. Ca şi Ziua Recunoştinţei, şi Vinerea Neagră începe este tot mai răspândită pe glob.

În acelaşi timp, Thanksgiving înseamnă şi o mică vacanţă – joi şi vineri – pentru angajaţi, cu excepţia celor care lucrează în magazine sau în sectoare cu activitate permanentă, pentru a le da posibilitatea de a se reuni cu familiile lor.

Sărbătoare de duminică, în Marea Britanie

În Regatul Unit, sărbătoarea „Thanksgiving” este o altă denumire pentru Ziua Recoltei, și se sărbătorește în biserici și în sate într-o zi de duminică, după strângerea recoltei, fără a fi o sărbătoare deosebit de importantă pentru britanici.

În ultimul timp însă, modelul american împrumutat de către britanici capătă tot mai mult teren, mai ales în rândul tinerilor. Astfel, tradiţionalul curcan este prezent pe mesele celor care celebrează ziua roadelor pământului, iar petrecerile se ţin lanţ, mai ales că pică la sfârşit de săptămână, când cluburile sunt pline de petrecăreţi.

Ceea ce este particular în modul în care britanicii celebrează Thanksgiving Day este mediul universitar, care sărbătoreşte această ocazie cu o reuniune a Ceaiului de Thanksgiving.

Ziua Recunoştinţei în Canada se sărbătoreşte lunea, în octombrie

În Canada, Ziua Recunoştinţei se sărbătorește în a doua zi de luni, din octombrie, ca mulțumire pentru o recoltă bogată. Rădăcinile sărbătorii din Canada diferă de cele ale sărbătorii americane şi se referă la  exploratorul britanic Martin Frobisher care a încercat să ajungă în Orient, dar după ce a eşuat, a rămas în Canada, în 1578. 

Conştient de faptul că scăpase cu viaţă din aventura sa, el s-a gândit să îi mulţumească Domnului şi astfel a apărut această tradiţie în Canada, iar ceilalţi colonişti au preluat-o şi au dus-o mai departe până în ziua de astăzi.     

Frobisher a fost înnobilat, iar un golf din nordul Canadei a fost denumit după numele exploratorului, spunându-i-se „Frobisher Bay”.

Thanksgiving în jurul lumii

Sub o formă sau alta, Thanksgiving Day a ajuns să facă înconjurul lumii, fiind sărbătorită în zile şi după obiceiurile locului respectiv.

Astfel, în Germania, Ziua Recunoştinţei se sărbătoreşte în cadrul unui festival din luna octombrie, Emtedankfest sau Festivalul Recunoştinţei. Festivalul are şi o componentă religioasă, dar şi obiceiuri pământene care includ o mare masă de sărbătoarea recoltei şi câteva parade. 

În Olanda există oraşul Leiden, unde sunt înregistrate toate naşterile, căsătoriile şi decesele pelerinilor care au migrat în Plymouth Plantation, în America. În memoria lor, de Ziua Recunoştinţei se face o pomenire a lor, la o biserică din Leiden, în dimineaţa în care americanii sărbătoresc Ziua Recunoştinţei.

În Norfolk Island, în largul Australiei, Ziua Recunoştinţei este sărbătorită în ultima zi de miercuri din noiembrie. Obiceiurile de aici legate de această sărbătoare sunt foarte asemănătoare cu cele din Statele Unite: sărbătoare în familie, dar şi parade şi petreceri.

 

Ziua recunoştinţei a ajuns şi în Japonia, unde este numită Labor Thanksgiving Day (Ziua Recunoştinţei Muncii) şi are loc în fiecare an, în data de 23 noiembrie. În această zi, japonezii îşi mulţumesc reciproc unii altora şi slăvesc munca şi producţia.

Şi România are o Zi a Recunoştinţei, dar aceasta se numeşte Ziua Recoltei. Aceasta nu se sărbătoreşte la o anumită dată, ci fiecare zonă sau localitate din ţară organizează o petrecere populară la sfîrşitul uneia dintre săptămânile din luna octombrie. Românii sărbătoresc Ziua Recoltei în pieţe sau, dacă vremea permite,  în aer liber, cu muzică românească, berbecuţ, mititei, must şi bere.

Încet-încet, Ziua Recunoştinţei se globalizează şi, în fond, nu contează din ce ţară eşti sau ce limbă vorbeşti , pentru că această sărbătoare a recoltelor este, de fapt, aceeaşi pentru toţi. Cu toţii suntem recunoscători pentru ceea ce avem, pentru ceea ce putem să facem şi ne punem speranţe pentru un viitor bun şi darnic.