Amintiri de 23 August: Parade militare şi spectacole grandioase VIDEO

23 AUGUST a fost, timp de aproape jumătate de secol, sărbătoarea naţională a României, pregătită şi întâmpinată cu mare fast de regimul comunist. În fiecare an se organizau parade militare, la radio şi la televizor se difuzau spectacole grandioase, iar magazinele se umpleau brusc de marfă greu de găsit în restul anului.

RomaniaTV.net
23 aug. 2014, 06:30
Amintiri de 23 August: Parade militare şi spectacole grandioase VIDEO

23 August a fost Ziua Naţională a României. După momentul solemn al intonării imnului naţional, începea defilarea. De-a lungul timpului, sărbătorirea Zilei Naţionale s-a transformat în odă pentru Nicolae Ceauşescu.

Pregătirea festivităţilor pentru ziua de 23 august începeau încă din luna iulie. Oamenii erau chemaţi din concedii, elevii erau cantonaţi în tabere de pregătire, iar artiştii erau recrutaţi dintre participanţii la Festivalul Cântarea României. De-a lungul timpului, paradele de 23 august au avut diverse locaţii, în Capitală.

Defilarea pe sub Arcul de triumf a fost înlocuită cu spectacole pe stadionul 23 August. În 1989, Ceauşescu a renunţat la parada militară şi a cerut ca defilarea să aibă loc în faţa unei clădiri neterminate: Casa Radio.

Ziua se încheia cu o petrecere la iarbă verde. Chiar şi Ceauşescu respecta acest obicei.