Amiralul Cico Dumitrescu a murit chiar de ziua sa. A fost om cheie la Revoluţie şi Mineriada din 13-15 iunie

Amiralul Cico Dumitrescu s-a stins din viață chiar de ziua lui de naștere, când ar fi împlinit 84 de ani. El a fost membru în Consiliul Frontului Salvării Naționale și era cercetat în dosarul Revoluției.

RomaniaTV.net
17 ian. 2019, 20:43
Amiralul Cico Dumitrescu a murit chiar de ziua sa. A fost om cheie la Revoluţie şi Mineriada din 13-15 iunie

În timpul Revoluției din decembrie 1989, căpitanul de rangul I Emil „Cico” Dumitrescu s-a deplasat la TVR, pe 22 decembrie 1989, unde a făcut un apel la comandanții unităților militare din județele învecinate cu Bucureștiul pentru a se deplasa să apere capitala: „Comandanți ai unităților apărării naționale din orașele Târgoviște, Râmnicu Sărat, Buzău, Focșani, Galați, Brăila – vă transmit ordinul șefului Marelui Stat Major, general Gușă Ștefan, ca în cel mai scurt timp să îndreptați unitățile dumneavoastră către București (…) din ordinul șefului Marelui Stat Major general Gușă Ștefan și a generalului locotenent Stănculescu v-a transmis acest ordin căpitan de rangul I Dumitrescu„.

În perioada 1996-2000, Cico Dumitrescu a fost cercetat pentru „subminarea puterii de stat” prin modul în care s-a implicat în mineriada din 13-15 iunie 1990.

În luna iunie, Klaus Iohannis a avizat începerea urmăririi penale a lui Emil Cico Dumitrescu, cercetat în dosarul Revoluţiei. În acest dosar, este urmărit penal şi fostul preşedinte Ion Iliescu, pentru infracţiuni contra umanităţii, el fiind acuzat că a acceptat şi oficializat măsuri cu caracter militar, dintre care unele au avut „un evident caracter diversionist”.