Amnesty International a descoperit echipamente ilegale de TORTURĂ vândute la o expoziţie internaţională din Paris

Bastoane cu ținte, scuturi cu șocuri electrice și furci antirevoltă: Amnesty International a descoperit 'echipamente de tortură ilegale' la un salon internațional organizat la Paris și dedicat securității interne a statelor. 

23 nov. 2017, 17:15
Amnesty International a descoperit echipamente ilegale de TORTURĂ vândute la o expoziţie internaţională din Paris

‘Standul în cauză a fost închis imediat, miercuri noaptea, sub controlul ofițerilor’ de poliție, a declarat joi directoarea salonului, Muriel Kafantaris, iar expozantului i s-a interzis să-și mai prezinte echipamentele la salonul Milipol.

‘Responsabilul Amnesty International a fost aici marți la deschiderea expoziției. El ne-a spus despre standul în cauză’, a adăugat ea.

Potrivit acesteia, singurul obiect pe care l-a menționat la acel moment a fost ‘o brățară cu șocuri electrice’ prezentă la standul chinez incriminat. ‘Nu știu de unde au apărut’ celelalte echipamente menționate de ONG, a adăugat Muriel Kafantaris.

‘Instrumente de tortură precum bastoanele cu electroșocuri și cătușele grele de fier pentru picioare sunt interzise în UE. Atunci de ce se găseau la vânzare în Paris?’, a întrebat Ara Marcen Naval, consilier pentru controlul armelor al Amnesty, într-un comunicat.

‘Prin neaplicarea legislației, Franța le permite torționarilor să-și cumpere marfă. Milipol este primul mare test pentru noile reglementări UE privind instrumentele de tortură și este foarte deranjant să constatăm că aceste reguli sunt deja nerespectate, la mai puțin de un an de la intrarea lor în vigoare’, a spus organizația neguvernamentală.

Amnesty International a cerut autorităților franceze să investigheze ‘urgent’ importul acestor obiecte ilegale: ‘ele (autoritățile) trebuie să pună în aplicare măsuri care să garanteze aplicarea strictă a legislației UE, astfel încât nicio persoană și nicio țară să nu continue să beneficieze de acest comerț cu instrumente menite să provoace suferințe oamenilor’, a mai spus ONG-ul.