Amnesty International critică discursurile urii proferate de Donald Trump

Lideri din toată lumea, precum Donald Trump în SUA, propagă discursuri ale urii prin care "diabolizează" anumite grupuri de oameni, folosind o retorică "toxică" care face lumea mai periculoasă, avertizează Amnesty International în raportul său anual publicat miercuri.

22 feb. 2017, 07:29
Amnesty International critică discursurile urii proferate de Donald Trump

„Discursurile dezbinatoare ale lui Donald Trump, Viktor Orban (Ungaria), Recep Tayyip Erdogan (Turcia), Rodrigo Duterte (Filipine)… se încrâncenează împotriva unor grupuri întregi de populație, pe care le desemnează ca țapi ispășitori și propagă ideea potrivit căreia unele persoane sunt mai puțin ‘umane’ decât altele, primii vizați fiind refugiații”, denunță Amnesty International.

Organizația citează ca exemplu ordinul executiv antiimigrație prin care se închid temporar frontierele SUA în fața refugiaților și cetățenilor din șapte țări cu populație majoritar musulmană, suspendat între timp, și acordul „ilegal și iresponsabil” încheiat între UE și Turcia, care permite retrimiterea solicitanților de azil în această țară, informează Agerpres.

În total, ONG a denumit 36 de țări care „au încălcat dreptul internațional, retrimițând ilegal refugiați în țări în care drepturile lor erau amenințate”.

Aceste discursuri ale respingerii și urii au efecte directe asupra drepturilor și libertăților, arată Amnesty: „Unele guverne au făcut să fie votate legi care restrâng dreptul la azil, libertatea de expresie, care legitimează supravegherea în masă și dau forțelor de ordine puteri nelimitate”.

Citeşte şi Amnesty International: Retorica VENINOASĂ a lui Donald Trump trebuie să înceteze

Potrivit datelor de la sfârșitul anului 2015 până la sfârșitul anului 2016, „doar 0,3% dintre măsurile legate de starea de urgență s-au soldat cu anchete judiciare pentru fapte de terorism”. În schimb, „consemnările la domiciliu au antrenat pierderi de locuri de muncă și marginalizarea persoanelor respective”, își exprimă regretul Camille Blanc, președinta Amnesty International pentru Franța.

În fața renunțării de către marile puteri de a se bate pentru respectarea drepturilor și libertăților, și a pasivității statelor față de atrocitățile și crizele petrecute în Siria, în Yemen și în Sudanul de Sud, Amnesty International lansează un apel fiecăruia să se mobilizeze și să reacționeze. „2017 va fi un an al rezistenței”, a declarat pentru AFP președintele Amnesty, Salil Shetty, care adaugă: „Speranțele noastre se bazează pe popor”.