Amnesty International: Peste 13.000 de deţinuţi sirieni au fost spânzuraţi în secret

Amnesty International acuză marţi dimineaţa că un penitenciar militar autorizat la cel mai înalt nivel al conducerii siriene a dus la capăt în ultimii şase ani o ”campanie monstruoasă” de atrocităţi secrete, inclusiv spânzurarea în masă a peste 13.000 de persoane, transmite DPA.

07 feb. 2017, 07:18
Amnesty International: Peste 13.000 de deţinuţi sirieni au fost spânzuraţi în secret

Aceste spânzurări în masă au avut loc în cadrul unei ”campanii de execuţii extrajudiciare” coordonată direct de către reprezentanţii preşedintelui Bashar al-Assad la închisoarea Saydnaya din apropiere de Damasc.

Gardienii asistau săptămânal – uneori chiar de două ori pe săptămână – la spânzurarea simultană a peste 50 de prizonieri, cei mai mulţi dintre aceştia fiind disidenţi şi oponenţi ai regimului Assad, informează news.ro.

Până la 13.000 de deţinuţi au fost executaţi în perioada 2011-2015 la închisoarea Saydnaya. De asemenea, cei mai mulţi erau condamnaţi de instanţe militare în urma unor mărturii forţate şi a unor procese grănite, potrivit raportului ”Abatorul uman: spânzurări în masă şi exterminare la închisoarea Saydnaya”.

Citeşte şi Ediţie limitată. Ikea va vinde covoraşe lucrate de refugiaţii sirieni

Amnesty International a documentat cazuri de ”tortură repetată, precum şi de privare sistematică a accesului la hrană, apă, medicamente şi îngrijire medicală”, precizând că aceste practici pot fi catalogate drept crime de război şi crime împotriva umanităţii.

Între timp, vicedirectoarea unui centru regional de cercetare al organizaţiei a explicat că această campanie ”viza distrugerea oricărei forme de disidenţă din cadrul populaţiei siriene”.