Ana Antonia Tudose, micuţa pianistă care a cucerit New York-ul

Ana Antonia Tudose a strălucit în recitalul de pian pe care l-a susţinut la New York. Tânăra a avut un program dificil şi ambiţios: Mozart, Schumann/Paganini, Chopin, Mihail Jora, Paul Constantinescu, Marţian Negrea, Carl Filtsch, program căruia i-a dăruit, dincolo de atributele interpretărilor copiilor minune, o seriozitate a implicării şi dăruirii de sine din care sunt plămădiţi marii artişti.

12 sept. 2014, 15:59
Ana Antonia Tudose, micuţa pianistă care a cucerit New York-ul

De la regretata Mihaela Ursuleasa la Clara Haskil, Cella Delavrancea, Ilinca Dumitrescu, Martha Argerich, Helene Grimaud, comentariile şi comentatorii recitalului extraordinar din New York nu s-au sfiit să avanseze comparaţii şi urări ce par temerare, poate exagerate, invocând marile nume de pianiste ale unui top mondial. Modele şi puncte de referinţă pentru Ana Antonia Tudose, tânăra pianistă de numai 13 ani, scrie cotidianul.ro.

Institutul Cultural Român din New York a susţinut şi a promovat intens acest proiect muzical şi recitalul la pian susţinut de Ana Antonia Tudose, dorind să prezinte audienţei newyorkeze un mare talent, în chiar momentul ecloziunii lui internaţionale. Recitalul susţinut de Ana Antonia Tudose a confirmat cu prisosinţă valoarea pianistei, aflată la începutul unei ascensiuni internaţionale, evidenţiind totodată şi valoarea şcolii de muzică din România.

Ana Antonia Tudose a impresionat şi prin programul recitalului care i-a pus în valoare nu doar calităţile tehnice, ci şi versatilitatea registrelor şi paradigmelor stilistice abordate. Programul a debutat cu „Jouxjoux pour Madame” de Mihail Jora, compozitorul român care a dominat emblematic viaţa muzicală a primei jumătăţi a secolului XX, alături, fireşte, de marele Enescu, fiind un pianist şi dirijor remarcabil totodată. A urmat Sonata nr 7 în C major de Mozart, care a cunoscut atâtea interpretări de geniu. Tânăra pianistă-copilă a abordat cele trei părţi cu o mică precipitare, temperată apoi, când mâinile s-au eliberat de emoţie dăruindu-se claviaturii şi punând stăpânire asupra celor trei părţi, Allegro con spirito, Andante, un poco adagio, şi Rondo (alegretto grazioso). A urmat dificilul Etude 3 de Schumann/ Paganini, încheiat, ca şi partiturile precedente, de aplauze furtunoase, ovaţii şi entuziasm al audienţei.

Micuţa pianistă a impresionat publicul cu fiecare piesă din program, cu alegerea programului şi puterea de a nu căuta efecte facile sau de a nu pune în prim-plan partiturile seducătoare, alternând lucrările grave, mai tehnice, mai reflexive, cu piesele ritmice, de dans tradiţional. O excelentă alegere a fost includerea în program a lui Carl Filtsch, pianistul, compozitorul de origine transilvăneană, născut la Sebeş, aflat pe toate listele pianiştilor-copii minune, cel mai preţuit elev şi interpret al muzicii lui Chopin, admirat de Liszt, Friedrich Wieck, Giacomo Meyerbeer, Ignaz Moscheles, criticul muzical Ludwig Rellstab.

Pianista Ana Antonia Tudose, considerată un copil minune, este elevă a Liceului de artă Carmen Sylva din Ploieşti. Antonia sau Toni ori Toniza, cum o alintă apropiaţii, a câştigat mai multe premii naţionale de interpretare la pian, la ediţiile Marţian Negrea, Paul Constantinescu, Ionel Perlea, Margareta Sterian. A primit Premiul al III-lea, la cea de-a 11-a ediţie a Concursului Marţian Negrea, apoi Premiul I la Concursul Marţian Negrea din anul următor, la cea de-a 12-a ediţie, în 2011. La Concursul Naţional Paul Constantinescu, Ana Antonia Tudose a obţinut Premiul I, în 2010 şi Premiul de Excelenţă, în anii 2011, 2012 şi 2013. La Concursul Naţional Margareta Sterian, Antonia a primit Premiul I, în 2011 şi 2013 şi Premiul al II-lea în 2012 iar în 2011, a primit Premiul I la Concursul Naţional Ionel Perlea, cucerit de asemenea şi la ultima ediţie. Ana Antonia Tudose a obţinut Marele Premiu la Concursul Naţional de Pian. Aflată într-o mare ascensiune, Antonia a fost recompensată cu Diplome de excelenţă de la Şcoala unde studiază şi de la Primăria din Ploieşti. Ea a susţinut recitaluri de pian la invitaţia Filarmonicii şi Muzeului de Artă din Ploieşti, la Centrul Aurel Stroe din Buşteni, la Cazinoul din Sinaia, la Clubul Armatei, fiind invitată să susţină un recital la Gala din 2015, unde vor fi desemnaţi laureaţii concursurilor aflate sub numele marei artiste Margareta Sterian. Anul acesta, pe 24 iunie, Ana Antonia Tudose a cântat alături de violonista Raluca Maria Constantin şi de George Liviu Frâncu, actor la Teatrul Toma Caragiu din Ploieşti. Evenimentul cel mai important în biografia minunatei pianiste-copil este însă debutul ei, în decembrie 2013, alături de Orchestra Filarmonicii din Ploieşti în Concertul no.8 KV 246 de W.A. Mozart, sub bagheta dirijorului Ovidiu Bălan. În prezent talentata pianistă şi-a propus să participe la marile competiţii de pian internaţionale, fiind înscrisă deja la Valetta International Piano Festival, ce va avea loc în Malta.

Citeşte şi Pianista română Alexandra Dăriescu concertează la Londra