Ana Birchall: În legătură cu OUG 13, punctul de vedere al Guvernului este clar; trebuie o analiză a Codurilor penale

Ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall, a declarat, sâmbătă, la minister, că punctul de vedere al Guvernului în legătură cu OUG 13 este foarte clar, respectiv susţinerea abrogării, iar în ceea ce priveşte Codurile penale ea spune că este necesară o analiză în care să fie ascultate punctele de vedere ale tuturor.

11 feb. 2017, 10:51
Ana Birchall: În legătură cu OUG 13, punctul de vedere al Guvernului este clar; trebuie o analiză a Codurilor penale

”Aşa cum v-am spus şi ieri, suntem într-un proces de evaluare a priorităţilor din minister şi din domeniul justiţiei. Îmi doresc foarte mult să ne aşezăm cu toţii la aceeaşi masă astfel încât să găsim cele mai bune soluţii pentru bunul mers al justiţiei. Voi începe de luni acel dialog de care vă spuneam, o să încerc să vorbesc cu toată lumea, inclusiv cu mediul civic, cu mass-media, cu jurnaliştii care sunt acreditaţi pe domeniul justiţiei, cu ONG-urile, cu asociaţia judecătorilor, cu uniunea judecătorilor, practic cu toată lumea”, a afirmat Birchall.

Întrebată dacă va ţine cont şi de părerile CSM, având în vedere că fostul ministru al Justiţiei nu a ţinut cont la OUG 13, Ana Birchall a răspuns: ”În legătură cu această ordonanţă, punctul de vedere al Guvernului a fost suficient de clar şi este punctul de vedere care va fi susţinut în Parlament în dezbaterile care vor avea loc în perioada următoare. Această ordonanţă a fost abrogată şi acesta este punctul de vedere al Guvernului pe această temă. În rest, eu îmi doresc să ne aşezăm cu calm, cu echilibru, cu transparenţă, cu profesionalism, folosindu-ne fiecare expertiza pe care noi o avem, astfel încât să facem o analiză şi a codurilor. Mie nu mi se pare normal ca să putem să decidem noi ce decizie a CCR este obligatorie şi ce decizie nu este obligatorie. Eu îmi exprim regretul că anul trecut, când s-au transpus în legislaţia naţională anumite decizii ale CCR, nu au fost armonizate toate prevederile”.

Chestionată ce părere are despre faptul că protestatarii cerut să nu se ajungă la reducerea pedepsei pentru cei condamnaţi pentru fapte de corupţie, ministrul interimar al Justiţiei a spus că nu răspunde la întrebări punctuale, având nevoie de un răgaz pentru a vorbi cu toată lumea.

”Nu am putut să mă uit la câte legi sunt, dar principiul este acelaşi: apărarea drepturilor omului în România, dar şi instrumentele legale necesare pentru cei care trebuie să lupte împotriva corupţiei dar şi să se aplice legea”, a mai spus ministrul.

„Aveţi promisiunea mea că nu o să fac nimic care să împiedice lupta împotriva corupţiei, e un lucru asumat de Guvern”, a declarat Ana Birchall.

În privinţa posibilităţii de a merge în Piaţa Victoriei, Ana Birchall a afirmat: ”Eu cred că a avea un dialog sub orice formă este important şi e un lucru pe care eu l-am promovat de fiecare dată”.

Ea a spus că toţi cei care vor să îi facă sugestii o pot face inclusiv pe pagina sa de facebook.

Întrebată dacă va cere să rămână ministru al Justiţiei, Ana Birchall a spus că „este a doua zi şi deja încep speculaţiile”. „Am venit aici pe o perioadă determinată, cu două două obiective: asigurarea bunului mers al activităţii curente al ministerului şi să îi aduc pe toţi la aceeaşi masă”, a precizat ministrul interimar.

Ana Birchall a mai spus că i-a rugat pe ”mama şi tăticu” să nu se mai uite la televizor pentru că s-au spus ”vrute şi nevrute” despre ea în aceste zile.