Ana Birchall nu trebuie revocată. Motivarea a două opinii separate din decizia CCR

Curtea Constituţională a publicat motivarea deciziei prin care îl obligă pe preşedintele Klaus Iohannis să revoce miniştrii remaniaţi de Viorica Dăncilă şi să numească interimarii propuşi. Două judecătoare CCR, Livia Stanciu și Simina Tănăsescu, au avut însă opinii separate față de decizia majorității judecătorilor CCR, subliniind că președintele nu e obligat s-o revoce pe Birchall. Cele două judecătoare consideră că prin ieșirea ALDE de la Guvernare, care a avut loc simultan cu solicitarea premierului de revocare a ministrului justiției, a vut loc și o schimbare de compoziție a guvernului care obliga la un nou vot în Parlament.

02 oct. 2019, 16:38
Ana Birchall nu trebuie revocată. Motivarea a două opinii separate din decizia CCR

„În dezacord cu soluția pronunțată cu majoritate de voturi de Curtea Constituțională, la punctele 1, 2 și 3 din dispozitivul deciziei, considerăm că, instanța de contencios constituțional ar fi trebuit să constate că în cauză nu a existat și nu există un conflict juridic de natură constituțională între Primul ministru pe de o parte, și Președintele României, pe de altă parte, deoarece:

• nu suntem în prezența refuzului îndeplinirii unei obligații ce revenea Președintelui României, câtă vreme nu sunt îndeplinite condițiile procedurii simplificate de remaniere prevăzută în art.85 alin.(2) din Constituție, remanierea fiind solicitată de Primul ministru simultan cu ieșirea ALDE de la guvernare, situație în care, schimbându-se compoziția politică a Guvernului, Președintele are obligația de a exercita competența prevăzută în art. 85 alin. (2) din Constituție, numai după aprobarea Parlamentului și în urma sesizării acestuia, conform prevederilor art.85 alin.(3) din Legea fundamentală;

• nu suntem în prezența unui blocaj instituțional, condiție esențială pentru constatarea existenței unui conflict juridic de natură constituțională, deoarece a existat și există un alt mod de înlăturare a presupusului blocaj, respectiv primul-ministru avea la dispoziție procedura prevăzută de art. 85 alin. (3) din Constituție, procedură care putea și poate fi demarată doar din inițiativa sa, în acest mod subzistând toate premisele prin care un eventual blocaj putea fi înlăturat”, se arată în motivarea opiniei separate a Liviei Stanciu.

Citeşte şi: Livia Stanciu, CCR: Remanierea, fără acordul Parlamentului, ar fi fost prin fraudă la lege în condiţiile destrămării coaliţiei

Decizia fusese adoptată de CCR pe 18 septembrie, iar în comunicatul CCR de la acel moment se arăta că revocarea trebuie să fie făcută ”deîndată”.

Într-o declarație de presă făcută la Cotroceni după decizie CCR, președintele Iohannis spusese că ”deciziile mele referitoare la punerea în aplicare a hotărârii Curții Constituționale a României, de astăzi, le voi lua după publicarea și analiza motivării deciziei care va fi, probabil, publicată, în perioada imediat următoare”.

Opinie separată Simina Tănăsescu:„În dezacord cu soluția pronunțată de Curtea Constituțională formulăm prezenta opinie separată, considerând că, cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională dintre prim-ministrul Guvernului României, pe de o parte și Președintele României, pe de altă parte, cerere formulată de primministrul Guvernului României trebuia respinsă și trebuia să se constate că nu a existat și nu există conflict juridic de natură constituțională generat de refuzul Președintelui României de a revoca ori numi unii miniștri titulari sau de refuzul tacit al Președintelui României de a numi miniștri interimari de vreme ce a avut loc o schimbare a compoziției politice a Guvernului.

(…)Cât despre obligarea Președintelui României la a răspunde de îndată, în scris și motivat, cu privire la refuzul asupra propunerilor de numire în funcția de ministru titular în condițiile în care, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituțională a constatat că nu există conflict juridic de natură constituțională în această privință ea apare drept o contradictio in terminis”.

Citeşte şi: CCR a publicat motivarea deciziei prin care îl obligă pe Iohannis să revoce miniştrii remaniaţi de Dăncilă DOCUMENT