Ana Birchall: România trebuie să fie în spaţiul Schengen şi cu drepturi, nu doar cu obligaţii

România trebuie să facă parte din spațiul Schengen, iar acest aspect trebuie discutat la primul Consiliu JAI, care va avea loc în perioada următoare, a fost mesajul transmis, luni, de președintele Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaților, Ana Birchall, în cadrul unei întâlniri cu omologul său francez, Danielle Auroi.

26 sept. 2016, 17:08
Ana Birchall: România trebuie să fie în spaţiul Schengen şi cu drepturi, nu doar cu obligaţii

La invitația părții române, s-a aflat la București o delegație a Comisiei pentru afaceri europene din Adunarea Națională a Franței, condusă de președinta Comisiei, Danielle Auroi. Agenda discuțiilor s-a referit în principal la evoluțiile referitoare la spațiul Schengen, gestionarea migrației, politica europeană de vecinătate și viitorul Uniunii Europene.

Citeşte şi Hollande a vorbit, la Bucureşti, despre o posibilă schimbare de poziţie a Franţei privind aderarea României la Schengen

În ceea ce privește spațiul Schengen, ne-am exprimat solicitarea, în mod ferm, de a face toate eforturile, inclusiv la nivelul Comisiei pentru afaceri europene din parlamentul francez, ca România să fie acceptată în spațiul Schengen în regim de urgență. Cu alte cuvinte, am solicitat ca România să fie primită în spațiul Schengen și am primit un răspuns afirmativ, asigurându-ne că Franța (…) susține eforturile României de integrare în spațiul Schengen în primul rând cu aeroportul. Ne așteptăm ca la următorul JAI din perioada imediat următoare să se obțină acest acord favorabil. Colegii din Comisia pentru afaceri europene din Parlamentul francez s-au angajat că vor discuta cu colegi din alte comisii, din Germania, din Olanda, astfel încât să putem să obținem acest răspuns favorabil (…) Nu mai vrem ca România să fie în spațiul Schengen doar cu obligații, și nu cu drepturi„, a declarat Ana Birchall la finalul discuțiilor.

Citeşte şi Ministrul de Externe slovac: Nu este nicio justificare pentru amânarea aderării României la Schengen

Parlamentarul român a adăugat că, alături de Franța, țara noastră depune eforturi susținute pentru consolidarea securității Europei, fiind un actor activ în combaterea fenomenului terorist.

În ceea ce privește politica europeană de vecinătate, am solicitat ca și Franța să continue să susțină eforturile Republicii Moldova, Georgiei, Ucrainei pentru integrarea pe parcursul euro-atlantic și al Uniunii Europene, pe care noi îl dorim ireversibil (…) La multiplele crize cu care se confruntă Uniunea Europeană s-a mai adăugat și această criză, pe care eu o numesc criză de încredere, și este foarte important ca împreună să putem găsi o soluție la acest aspect„, a arătat deputata PSD.

Franța recunoaște, așa cum a transmis în mesajul său și președintele Francois Hollande, dreptul României de a adera la spațiul Schengen, a subliniat la rândul său Danielle Auroi.

Voi transmite acest mesaj și colegilor mei din alte parlamente. Mulțumesc României pentru solidaritatea de care dă dovadă în aceste momente dificile cu care se confruntă Uniunea Europeană (…) Cred că este important să lucrăm împreună„, a subliniat reprezentanta Adunării Naționale a Franței.