ANACONDA în POLONIA: Sunt aşteptaţi 12.500 de militari din opt ţări ale NATO

Un exerciţiu militar de amploare va începe miercuri în Polonia, la care vor participa 12.500 de militari, dintre care 750 de militari din alte opt ţări membre NATO, a anunţat marţi Ministerul Apărării polonez.

23 sept. 2014, 09:28
ANACONDA în POLONIA: Sunt aşteptaţi 12.500 de militari din opt ţări ale NATO

Organizat odată la doi ani, începând din 2006, de armata poloneză sub numele de cod Anaconda, acest exerciţiu ‘a devenit un element permanent de pregătire al Alianţei Nord-Atlantice’, a precizat ministerul.

În afară de polonezi, la exerciţiu vor participa militari din Estonia, Lituania, Olanda, Cehia, Ungaria, Canada, Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie, care se vor antrena în nordul Poloniei până la 3 octombrie. Exerciţiul va avea drept principal obiectiv pregătirile pentru găzduire, în caz de nevoie, a forţelor de reacţie rapidă ale NATO.

Polonia şi ţările baltice şi-au exprimat în numeroase rânduri îngrijorarea în legătură cu siguranţa lor după anexarea de către Rusia în luna martie a peninsulei Crimeea şi sprijinul acordat de Moscova rebelilor separatişti din estul Ucrainei.

La summitul NATO de la Newport (Ţara Galilor) de la începutul acestei luni, Alianţa Nord-Atlantică a anunţat menţinerea unei ‘prezenţe continue’ în regiune, inclusiv prin crearea unei forţe de reacţie rapidă. Acest ‘vârf de lance’ va include câteva mii de militari, gata să fie desfăşuraţi în câteva zile cu sprijin aerian, maritim şi cel al forţelor speciale.

Ministrul lituanian al apărării, Jonas Vytautas Zukasa, a anunţat săptămâna trecută deschiderea unor centre regionale de „comandă şi control”, fiecare cu până la 120 de militari, în patru sau cinci ţări, nominalizând în acest sens Lituania, Letonia, Estonia, Polonia şi România.