ANAF a început controlul la băncile din România. Ministrul Finanţelor: Sunt trei mari acţiuni de control deschise la bănci

Agenția Națională de Administrare Fiscală, prin inspectorii Direcției Generale de Administrare a Marilor Contribuabili, verifică modul în care societățile bancare își respectă obligațiile fiscale legale de declarare și plată a impozitelor și taxelor. Inspecțiile fiscale la bănci sunt în derulare

08 sept. 2017, 07:24
ANAF a început controlul la băncile din România. Ministrul Finanţelor: Sunt trei mari acţiuni de control deschise la bănci

UPDATE.  Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor a declarat, pentru ZF, că sunt trei mari acţiuni de control deschise la bănci. Acesta a dat exemplul unei bănci care a vândut o creanţă cu o valoare de 14 milioane de euro cu un euro în străinătate, iar cumpărătorul a cerut să intre acţionar la firma respectivă.

„Avem trei mari acţiuni de control deschise la bănci. Le-am spus şi celor din Asociaţia Română a Băncilor: nu se poate să nu plăteşti impozit pe profit timp de 10 ani. Monitorizăm lunar declaraţiile de plată. Au început să apară şi declaraţii rectificative. Aceasta înseamnă că instituţiile bancare încep prin propria voinţă să nu mai vândă credite în străinătate fără justificare. Am limitat deductibilitatea la 30%, atât pentru bănci, cât şi pentru oricare alte companii care vând creanţe.

La o singură bancă am stabilit impozit pe profit suplimentar care ar fi trebui plătit statului în ultimii cinci ani în valoare de 650 milioane de lei. Acolo este vorba şi de o plângere penală. Au fost nişte tranzacţii succesive de vânzare/cumpărare de creanţe prin care o parte din active, sute de milioane de euro, au mers în paradisuri fiscale. Trebuie să vă imaginaţi că în fiecare tranzacţie de creanţe se află în garanţii în spate.

Spre exemplu, a fost o bancă ce a vândut o creanţă cu o valoare nominală de 14 milioane de euro cu un euro în străinătate, iar cumpărătorul a venit la firma românească şi i-a spus simplu: dacă nu intru acţionar, cer lichidarea. Gândiţi-vă că avem firme de stat care pot ajunge în această situaţie când iau credite de la bănci străine din România. Acestea pot fi preluate pe nimic prin acest mecanism. Este chiar şi o problemă de siguranţă naţională”, a declarat ministrul Finanţelor.

După ce premierul Mihai Tudose și ministrul Finanţelor Publice, Ionuţ Mişa, au anunţat public că sunt bănci care de ani de zile nu declară profit, reprezentanţii ANAF au confirmat că inspecţiile fiscale la bănci sunt în derulare, scrie stiripesurse.

Fostul bancher Lucian Isar a scris pe o reţea de socializare că această măsură sună deja a prigoană.

„Pierderile exagerate ale bancilor de datoreaza faptului ca pana in 2012 „Manole” Isarescu a fost original si a impus norme de provizionare diferite fata de standardele Internationale. Nu doar ca stia de pierderi dar prin norme a fost potentator”, a scris Isar.

Citeşte şi: Tudose: BNR trebuia să fie mai atentă în ce priveşte situaţia băncilor şi să tragă un prim semnal de alarmă

Premierul Mihai Tudose a declarat, joi, că Banca Națională a României trebuia să fie mai atentă în ce privește situația băncilor și să tragă un prim semnal de alarmă, în condițiile în care poate să influențeze legislația în domeniu.

Întrebat care sunt băncile cu probleme, a spus că nu poate face acest lucru acum, fiind în curs o serie de investigații ale ANAF. Premierul a mai precizat că nu a discutat cu BNR despre această problemă.

Nu am discutat cu BNR fiindcă eu (…) consider că BNR trebuia să fie mai atent. BNR spune astăzi că băncile au respectat legislația, BNR fiind unul dintre principalii factori care pot influența legislația în domeniu și să fie primul care trage semnalul de alarmă: ‘Domnule, uite ce se întâmplă la noi în sistem! E cu găuri și permite unor bani să se scurgă pe acolo. Hai să facem ceva împreună!’ Nu. BNR tot a ieșit și a încercat să ne spună că nu au făcut nimic greșit, săracii de ei, au profitat de cadrul legal”, a adăugat prim-ministrul.