ANAF, amendată pentru că a publicat „lista ruşinii”. Cât va plăti Fiscul pentru că s-a grăbit să arate cu degetul

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a fost amendată de Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, cu 16.000 de lei, pentru că a făcut publică lista persoanelor fizice care datorează statului mai mult de 1500 de lei.  Potrivit ANSPDCP, Fiscul trebuia să informeze contribuabilii că datele lor cu caracter personal sunt prelucrate.

24 mai 2016, 08:33
ANAF, amendată pentru că a publicat „lista ruşinii”. Cât va plăti Fiscul pentru că s-a grăbit să arate cu degetul

Pe lista datornicilor au apărut 187.000 de români, cu nume, iniţiala tatălui, prenume şi localitatea de domiciliu. Autoritatea pentru Protecţia Datelor s-a autosesizat imediat după publicarea listei.

Începând cu data de 17 mai 2016, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a dispus efectuarea unei investigaţii din oficiu la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – A.N.A.F., ca urmare a publicării în 16 mai 2016, pe Internet, a listei cu 187.230 contribuabili – persoane fizice cu restanţe fiscale mai mari de 1.500 lei la 31 martie 2016.

Citeşte şi:  LISTA DATORNICI: ANAF, obligată să-ţi spună ce datorii ai înainte de a te pune pe LISTA RUŞINII

În urma finalizării controlului, la data de 23 mai 2016, Autoritatea naţională de supraveghere a constatat săvârşirea următoarelor fapte:

1. ”Prelucrarea nelegală a datelor cu caracter personal”, prevăzută de art. 32 din Legea nr. 677/2001, prin încălcarea art. 4 alin. (1) li. a) și d) din această lege, întrucât Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, cu sediul de mai sus, a prelucrat și publicat pe alt site de Internet, decât pe propria pagină de Internet, contrar prevederilor Codului de procedură fiscală și Ordinului A.N.A.F. nr. 558/2016, cu modificările ulterioare, o listă a persoanelor fizice care nu și-au achitat obligaţiile fiscale restante, organizată în funcţie de cuantumul cel mai mare al datoriilor, datele nefiind exacte și actualizate la data publicării (16 mai 2016), în conformitate cu situaţia reală a achitării debitelor de către anumite persoane fizice din respectiva listă;

2. ”Prelucrarea nelegală a datelor cu caracter personal”, prevăzută de art. 32 din Legea nr. 677/2001, prin încălcarea art. 12 alin. (1) din această lege, întrucât Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, cu sediul de mai sus, nu a asigurat informare completă a persoanelor ale căror date personale au fost publicate la data de 16 mai 2016, nici prin notificările prealabile trimise prin poștă, nici în cadrul informaţiilor publicate pe site-ul ANAF, conform constatărilor.

Citeşte şi: LISTA DATORNICI ANAF. Verifică dacă eşti pe ea şi află ce urmează

Pentru faptele constatate, au fost aplicate următoarele sancţiuni:
1. Amendă în cuantum de 11.000  lei, în baza art. 32, raportat la art. 4 din Legea nr. 677/2001, coroborat cu art. 5, art. 6 și art. 8 din O.G. nr. 2/2001;
2. Amendă în cuantum de 5.000 lei, în baza art. 32, raportat la art. 12 din Legea nr. 677/2001, coroborat cu art. 5, art. 6 și art. 8 din O.G. nr. 2/2001;

În consecinţă, Autoritatea naţională de supraveghere a sancţionat Agenţia Naţională de Administrare Fiscală cu amendă contravenţională în cuantum total de 16.000 RON, pentru încălcări ale prevederilor Legii nr. 677/2001.

ANAF a anunţat că va contesta amenda primită

Fiscul va contesta amenda ANSPDCP, deoarece nu s-au constatat abateri privind legalitatea publicării listei, ci probleme tehnice privind modalitatea publicării.

„ANAF, prin publicarea listei debitorilor cu restanțe fiscale, a respectat drepturile și libertățile fundamentale ale persoanelor fizice. Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a verificat ANAF fără a constata vreo abatere privind fondul legalității publicării listei persoanelor fizice cu restanțe fiscale. În schimb, ANSPDCP susține că a identificat probleme tehnice de formă privind modalitatea publicării, respectiv publicarea unor date neactualizate privind 7 persoane din 187.320, pe alt site de internet decât propria pagina și informare incompletă privind prevederile Legii 677/2001”, se menționează într-un comunicat.

ANAF precizează că, prin publicarea listei și pe platforma online data.gov.ro, s-a urmărit utilizarea unei resurse disponibile, dedicată stocării seturilor de date deschise livrate de autorități și instituții ale administrației publice și evitarea blocării sistemului informatic al ANAF, fapt cu implicații majore la nivel național.

Cu privire la publicarea unor date neactualizate, în comunicat se subliniază faptul că, înainte cu o lună de îndeplinirea obligației de publicare, ANAF a anunțat public și a transmis notificări contribuabililor cu restanțe fiscale, pentru a asigura corectitudinea și actualitatea informațiilor. ‘Contribuabilii au fost informați în prealabil atât despre cuantumul datoriilor, cât și despre obligația legală a ANAF de a le publica, pentru a le oferi posibilitatea achitării sau clarificării situației fiscale’, se mai arată în comunicat.