Analize pe care trebuie să le facă regulat orice bărbat

Cel putin o singura data pe an trebuie facut un set complet de analize, astfel incat sa va asigurati ca sanatatea voastra nu a suferit nici o modificare. Boli precum cancerul de colon, diabetul si chiar impotenta pot fi tratate eficient daca sunt depistate precoce. Iata de ce analize are nevoie orice barbat.

13 iun. 2014, 19:55
Analize pe care trebuie să le facă regulat orice bărbat

Testul de depistare a cancerului la prostata

Cancerul la prostata este, cel putin in Statele Unite, cea de-a doua cauza a deceselor in randul barbatilor, dupa cancerul de piele. Testele pot depista boala, chiar inainte de a aparea primele simptome, ceea ce face ca tratamentul sa fie eficace. Medicii urologi recomanda ca primul test de depistare a cancerului de prostata sa se faca dupa implinirea vastei de 40 de ani si chiar mai devreme daca in familie exista precedente.

CITESTE SI: O substanţă care poate ucide cancerul, interzisă de la comercializare

Testul de depistare a cancerului testicular

Aceasta forma rara de cancer se dezvolta in zona glandelor reproductive. Ea poate aparea intre 20 si 54 de ani. De aceea este recomandat ca la fiecare vizita la medicul de familie sa solicitati si o trimitere pentru a face testul. Prezinta un risc major barbatii care au avut cazuri similare in familie sau care au avut probleme cu testiculele necoborate in scrot. Barbatii se pot controla si singuri si pot observa daca in scrot exista noduli tari sau moi sau daca testicului si-a schimbat forma sau marimea.

Colonoscopie

Barbatii au un risc crescut, fata de femei, de a dezvolta cancer colorectal. Cea mai buna modalitate de a preveni aceasta boala este depistarea polipilor de pe colon inainte de a deveni cancerigeni. Cel mai comun test de depistare a cancerului de colon este colonoscopia. Ea trebuie facuta regulat dupa depasirea varstei de 50 de ani si chiar mai devreme daca exista in familie precedent.

VEZI SI: Cum ştii că ai cancer: Află simptomele generale ale acestei boli

Testul de cancer la piele

Societatea Americana de lupta impotriva cancerului si Academia Americana de Dermatologie recomanda ca fiecare barbat sa-si faca singur o examinare. Mai exact el trebuie sa verifice daca orice semn (pata, alunita, neg) de pe corpul sau isi modifica marimea, culoarea sau forma. La cea mai mica banuiala, el trebuie sa se duca la medicul dermatolog care il va supune la analize amanuntite. Barbatii in varsta sunt de doua ori mai predispusi sa dezvolte cancer de piele decat femeile de aceeasi varsta.

Masurarea tensiunii arteriale

Riscul de a avea tensiune marita creste odata cu inaintarea in varsta. Este, de asemenea, tensiunea arteriala mare poate fi cauzata de supraponderabilitate si un regim de viata nesanatos. O tensiune ridicata poate duce la complicatii grave precum anevrismul, boli cardiovasculare, atac vascular si blocaj renal. O tensiune normala este 120/80 sau mai putin. Riscurile incep sa apara de la 140/90 in sus. Intrebati-va medicul de familie cat de des ar trebui sa va masurati tensiunea arteriala. El va cunoaste antecedentele si e cel mai in masura sa va spuna acest lucru.

Citeste mai multe pe sfatulparintilor.ro