ANALIZE pe care trebuie să le faci în fiecare an, chiar dacă eşti sănătos

Toţi ne dorim să fim sănătoşi cât mai mult timp, iar pentru asta este nevoie să ne facem anumite investigaţii în fiecare an.

03 aug. 2015, 08:15
ANALIZE pe care trebuie să le faci în fiecare an, chiar dacă eşti sănătos

1. Hemoleucograma completa. Poate semnala multiple boli, cum ar fi anemiile, leucemiile, inflamatiile sau starile de deshidratare. Ofera informatii despre numarul elementelor sanguine (globule rosii si albe, trombocite), dimensiunea lor, cantitatea de hemoglobina (normal: 11-15 mg/dl).

Formula leucocitara evidentiaza procentul in care se gasesc in sange diferitele tipuri de leucocite (neutrofile, bazofile, eozinofile, limfocite si monocite). Prin testarea vitezei de sedimentare a hematiilor (VSH), se pot urmari bolile inflamatorii acute sau cronice, precum si alte boli. Valorile difera in functie de varsta si de sex.

Tot prin analiza sangelui este urmarita functia de coagulare. Aceasta este evaluata cu ajutorul timpului Quick (timpul de protrombina) sau prin intermediul INR-ului, care deriva din timpul de protrombina. Aceste teste sunt extrem de utile in monitorizarea tratamentelor cu anticoagulante, scrie bzi.ro.

2. Analiza mineralelor din sange. Cea mai importanta este calciul. Calciul ionic seric circula in sange nelegat de proteine si reprezinta fractiunea activa din punct de vedere fiziologic. Dozarea lui este mai importanta decat cea a calciului total seric.

Citeşte şi SĂNĂTATEA TA: Analize pe care toate femeile ar trebui să le facă

3. Glicemia ne ajuta sa depistam diabetul. Fiecare persoana trebuie sa urmareasca nivelul de zahar din sange, iar pentru aceasta trebuie sa aiba grija sa nu manance inainte de recoltarea sangelui, tocmai pentru a nu vicia rezultatul acestei analize. Dupa un repaus alimentar de minimum 12 ore, valorile normale se situeaza intre 70 si 100 mg/dl. Diagnosticul de diabet se pune daca la verificari repetate, pe nemancate, valorile depasesc limita superioara.

4. Metabolismul grasimilor. Se analizeaza valorile colesterolului, responsabil de aparitia bolilor cardiovasculare prin formarea placilor de aterom pe peretii vaselor de sange. Exista doua tipuri de colesterol, cel „bun” (high density lipoproteins, HDL), cu valori normale peste 45 mg/dl, si cel „rau” (low density lipoproteins, LDL), cu valori normale sub 130 mg/dl).

De asemenea, se urmaresc valorile trigliceridelor. Cresterile acestora se coreleaza cu obezitatea abdominala si pot duce la boli cardiace si la accident vascular cerebral.

5. Functia hepatica. Este evidentia­ta prin dozarea alanin-aminotransferazei (ALT sau ALAT) si aspartat-aminotransferazei (AST sau ASAT). Nivelul lor creste in procesele de distrugere hepatica, asa cum se intampla in infectii (hepatite), dar si in alte boli ale ficatului.

6. Functia renala. Atunci cand rinichii nu functioneaza cum trebuie, in sange se vor acumula excesiv niste substante-indicatori: ureea, acidul uric si creatinina.

Citeşte şi Analize pe care trebuie să le facă regulat orice bărbat