ANAR: Efectele poluării accidentale pe trei râuri din Iaşi sunt considerabil diminuate. Nu s-a semnalat mortalitate piscicolă

Efectele poluării accidentale cu hidrocarburi și produse petroliere produsă în urmă cu câteva zile pe râurile Nicolina, Bahlui și Jijia au fost considerabil diminuate, circa șapte tone de material îmbibat cu substanțe poluatoare fiind colectat până în prezent, iar autoritățile de resort acționează în continuare pentru igienizarea malurilor, informează, luni, Administrația Națională Apele Române (ANAR).

RomaniaTV.net
27 feb. 2017, 19:30
ANAR: Efectele poluării accidentale pe trei râuri din Iaşi sunt considerabil diminuate. Nu s-a semnalat mortalitate piscicolă

Potrivit sursei citate, reprezentanții Laboratorului de Calitate a Apelor de la Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad prelevează zilnic probe de apă din toate cele patru cursuri de apă, iar rezultatul analizelor confirmă o îmbunătățire majoră a calității apei. Până în prezent, nu s-a semnalat mortalitate piscicolă.

„Acțiunile de intervenție au continuat și astăzi, în vederea limitării efectelor poluării accidentale cu hidrocarburi și produse petroliere, de pe platforma industrială a SC Fortus SA, produsă în după amiaza zilei de 23 februarie. Efectele poluării pe râurile Nicolina, Bahlui și Jijia sunt considerabil diminuate, față de situația anterioară. În continuare, se intervine cu material granular absorbant, cu lavete, perne, rulouri și covoare absorbante pentru colectarea poluantului rămas îndeosebi pe vegetația acvatică, acesta fiind antrenat pe cursul de apă o dată cu fluctuațiile de nivel”, precizează ANAR, într-un comunicat.

Totodată, personalul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad din cadrul SGA Iași, SGA Botoșani și SGA Vaslui a recuperat și înlocuit materialele absorbante impregnate cu hidrocarburi (lavete, rulouri, perne absorbante). Acestea au fost colectate în pubele, puse la dispoziție de SC Salubris SA, descărcate în remorci protejate cu folie și trimise ulterior către o firmă specializată în vederea neutralizării.

În urma intervenției de până acum s-au colectat circa șapte tone de material îmbibat cu substanțe poluatoare, subliniază ANAR.

„Se acționează în continuare și pentru igienizarea malurilor cursurilor de apă afectate, în vederea recuperării și neutralizării tuturor materialelor folosite la intervenții. În zonele greu accesibile, se intervine și cu utilaje (excavator cu braț lung și buldoexcavator) pentru curățarea vegetației îmbibate cu substanțe poluatoare. Până la această oră, au fost utilizate peste 14.100 bucăți de lavete/pad-uri absorbante, 3.335 de kg de material granular absorbant, 500 ml de rulouri absorbante, 700 ml de baraj absorbant. S-au amplasat în total un număr de 56 baraje absorbante, după cum urmează: 46 pe râul Nicolina, 5 pe râul Jijia și 5 pe râul Bahlui. În cursul acestei dimineți, de la Administrația Bazinală de Apă Siret (SGA Suceava) s-au relocat suplimentar încă 1.700 de kg de material absorbant granular ecologic”, subliniază Administrația.

Intervenția și monitorizarea râurilor Nicolina, Bahlui, Jijia și Prut continuă până când substanța poluată va fi eliminată în totalitate, dă asigurări ANAR.