Anatoli Antonov, numit de Putin ambasador al Rusiei la Washington în locul lui Serghei Kisliak

Președintele Vladimir Putin l-a numit pe viceministrul rus al afacerilor externe, Anatoli Antonov, în funcția de ambasador al Rusiei la Washington în locul lui Serghei Kisliak, considerat un personaj cheie în scandalul privind posibila implicare a Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA, a anunțat luni Kremlinul într-un comunicat, relatează Reuters și AFP.

RomaniaTV.net
21 aug. 2017, 13:46
Anatoli Antonov, numit de Putin ambasador al Rusiei la Washington în locul lui Serghei Kisliak

”Anatoli Ivanovici Antonov a fost numit prin decret prezidențial ambasador extraordinar și plenipotențiar al Federației Ruse în Statele Unite”, se arată în comunicat.

Considerat un diplomat și negociator cu experiență, Anatoli Antonov, 62 de ani, îl va înlocui în funcție pe Serghei Kisliak, care s-a aflat aproape zece ani în această funcție și care este acuzat de presa americană că ar fi complotat pentru a facilita accederea lui Donald Trump la Casa Albă.

Anatoli Antonov, care vorbește fluent engleza și birmana, potrivit CV-ului său de pe site-ul diplomației ruse, a fost viceministru al afacerilor externe din decembrie 2016.

Între 2011 și 2016, el a fost ministru adjunct al apărării, după ce a condus timp de șapte ani Departamentul de Securitate și Dezarmare al Ministerului de Externe rus.

Moscova a anunțat în iulie retragerea lui Serghei Kisliak de la Washington, într-un moment crucial în relațiile dintre cele două țări. Plecarea sa a fost comunicată laconic pe contul de Twitter al Ambasadei Rusiei la Washington sub formă de ”final de misiune”.

Potrivit declarațiilor fostului ambasador al SUA la Moscova, Michael McFaul (2012-2014), Kisliak era un specialist în negocieri privind armamentul și tehnologia nucleară, cu o mare putere de convingere, și mai degrabă un om politic, decât un șef al spionilor. În intervențiile sale publice, Kisliak a apărat mereu cu abilitate excesele președintelui rus Vladimir Putin, de la anexarea provinciei ucrainene Crimeea și până la reprimarea opoziției și a homosexualilor, potrivit cotidianului El Pais.