Anca Boagiu cere urgentarea procedurilor pentru nominalizarea unui comisar european

Senatorul PDL Anca Boagiu, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Senatul României, solicită urgentarea procedurilor parlamentare de nominalizare a unui comisar european din partea României, transmite Agerpres.

25 iul. 2014, 08:46
Anca Boagiu cere urgentarea procedurilor pentru nominalizarea unui comisar european

Solicitarea senatorului a fost făcută prin scrisori oficiale adresate preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului.

‘Având în vedere finalizarea votării preşedintelui Comisiei Europene şi obligaţia fiecărui stat membru al UE de a-şi desemna oficial, până la sfârşitul lunii iulie a.c., candidatul pentru funcţia de comisar european, solicităm să dispuneţi luarea de măsuri procedurale pentru ca România să intre oficial în negocieri, cu atât mai mult cu cât nici numele şi nici portofoliul nu au fost înaintate Parlamentului, iar procedura legală nu a fost demarată. Ca urmare, va fi necesară convocarea în şedinţă extraordinară a Biroului Permanent Reunit şi a Parlamentului pentru a fi votată candidatura după audierile din comisiile de specialitate’ se precizează în scrisorile oficiale.

Potrivit comunicatului, demersul senatorului Anca Boagiu vine în contextul în care deşi majoritatea statelor europene şi-au desemnat reprezentanţii naţionali pentru funcţia de comisar, România nu a făcut încă procedural această nominalizare, fiind pusă în imposibilitatea de a participa la discuţiile şi negocierile actuale cu privire la alocarea celor mai importante portofolii ale Comisiei Europene.

Procedurile parlamentare invocate în cele două scrisori oficiale se regăsesc în Legea nr. 373 din 18 decembrie 2013 privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene.

‘Legea nr. 373 din 18 decembrie 2013 privind cooperarea dintre Parlament şi Guvern în domeniul afacerilor europene prevede la articolul 19 informarea Parlamentului României în legătură cu nominalizarea persoanelor în vederea ocupării unor funcţii în cadrul instituţiilor Uniunii Europene, iar audierea acestora se va face de către comisiile de specialitate ale Parlamentului’, informează comunicatul citat.

De asemenea, s-a precizat faptul că aceste scrisori au fost precedate de o altă solicitare oficială a senatorului înaintată premierului Victor Ponta la data de 16 iulie 2014, ce avea ca obiect urgentarea procedurilor guvernamentale de nominalizare a unui comisar european din partea României, în contextul aceloraşi motivaţii.