Anca Dragu: Guvernul va prezenta Comisiei Europene, în aprilie 2017, un plan cu privire la adoptarea euro

Guvernul României va prezenta Comisiei Europene, în 2017, un plan cu privire la adoptarea euro, deoarece este o obligație a statelor membre să spună care este poziția lor în legătură cu adoptarea monedei unice, a declarat, marți seară, ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu.

31 aug. 2016, 03:42
Anca Dragu: Guvernul va prezenta Comisiei Europene, în aprilie 2017, un plan cu privire la adoptarea euro

„În aprilie 2017 Guvernul României va prezenta Comisiei Europene, în cadrul programului de convergență, un plan cu privire la adoptarea euro. Este o obligație a statelor membre să spună care este poziția lor vizavi de adoptarea euro. Ar fi fost foarte frumos să putem adopta euro în 2018, când se împlinesc o sută de ani de istorie modernă. Dar așa ceva nu este posibil. Practic trebuie să avem o analiză amplă și cu termene precise și cu măsuri precise, astfel încât economia României să devină flexibilă și să poată să renunțe la propria monedă și să adopte moneda unei zone monetare. Eu personal sunt o susținătoare”, a spus Anca Dragu.

Potrivit guvernatorului BNR Mugur Isărescu, întregul proces de preschimbare a monedei nu este un parcurs eminamente tehnic, ci este un proces politic și presupune un angajament ferm, din partea tuturor partidelor reprezentative, care sunt chemate să conducă procesul și să explice populației beneficiile și costurile sale.

Referitor la momentul aderării, Mugur Isărescu susține că stabilirea unei date-țintă și-a demonstrat ineficiența și că ar fi mai potrivit să stabilim mai întâi o foaie de parcurs, care să conțină reformele structurale necesare. „Cât privește calendarul concret al aderării, s-a dovedit că abordarea de până acum, cu stabilirea unei date țintă, dar neînsoțită de angajamente ferme din partea tuturor actorilor interesați nu a dat rezultate. Poate că, în loc să stabilim o dată a aderării, ar fi mai bine să agreem o foaie de parcurs cu reformele necesare și numai după implementarea unei mase critice a acestora să stabilim o dată țintă”, consideră guvernatorul BNR.

În opinia sa, pentru România, o aderare de succes la zona euro reprezintă un proces complex, care implică îmbinarea convergenței nominale cu convergența reală și cu cea juridică, în cadrul unui efort de lungă durată, care să continue mulți ani după adoptarea monedei comune. În același timp, acest proces are și o importantă componentă culturală, întrucât moneda face parte din simbolurile oricărei națiuni, precum și o dimensiune socială, inclusiv de dezvoltare echilibrată a regiunilor țării, mai spune guvernatorul BNR.