Anca Jurma asigură interimatul la DNA. Cine preia conducerea DNA după demiterea Laurei Codruţa Kovesi UPDATE

Anca Jurma este procurorul care preia interimar funcţia de şef al DNA, până la numirea unui nou director al Direcţiei. Anca Jurma a fost procuror șef al Serviciului de cooperare internațională și programe din cadrul Direcției Naționale Anticorupție şi consilier al şefei DNA, potrivit anunţului Parchetului General.

RomaniaTV.net
09 iul. 2018, 08:55
Anca Jurma asigură interimatul la DNA. Cine preia conducerea DNA după demiterea Laurei Codruţa Kovesi UPDATE

UPDATE Procurorul general Augustin Lazăr a anunţat cine preia interimatul la şefia DNA.

„Ca urmare a decretului prin care președintele României, domnul Klaus Werner Iohannis, a dispus revocarea din funcția de procuror șef al Direcției Naționale Anticorupție a doamnei Laura Codruța Kovesi și a publicării acestuia în Monitorul Oficial al României, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, a emis astăzi ordinul de delegare în această funcție a doamnei ANCA JURMA, procuror în cadrul Direcției Naționale Anticorupție. Doamna Anca Jurma a îndeplinit pe parcursul a două mandate atribuțiile de procuror șef al Serviciului de cooperare internațională și programe din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, iar ulterior a fost numită consilier al procurorului șef al Direcției Naționale Anticorupție.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, transmite un mesaj de încredere privind continuarea cu fermitate a activităţii anticorupție, care reprezintă o prioritate a Ministerului Public, în îndeplinirea rolului său constituţional. În activitatea judiciară, Ministerul Public reprezintă interesele generale ale societății și apără ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Anca Jurma s-a născut la 10 decembrie 1966, se arată în CV-ul postat pe site-ul www.epac-eacn.org.

A absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii din Bucureşti (1990) şi este Doctor în drept (2010, Universitatea din Bucureşti).

A îndeplinit, succesiv, funcţia de procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 3 Bucureşti, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, potrivit www.pna.ro.

În perioada 2000-2002, a fost procuror şef al Biroului de cooperare internaţională şi programe din cadrul Secţiei de reprezentare şi cooperare internaţională din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Din 2002, Anca Jurma este procuror în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. A îndeplinit pe parcursul a două mandate atribuţiile de procuror şef al Serviciului de cooperare internaţională şi programe din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, iar ulterior a fost numită consilier al procurorului şef al DNA.

Vicepreşedinte al Reţelei Europene Anticorupţie (EPAC/EACN); membră a delegaţiei României la Grupul de State împotriva Corupţiei (GRECO), organism în cadrul Consiliului Europei. v

_______________

Propunerea de revocare nu a întrunit condiţiile legele. Începînd de azi nu voi mai lucra la DNA, voi rămâne procuror„, a spus Laura Codruţa Kovesi, după ce preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare Laurei Codruţa Kovesi din funcţia de procuror şef al DNA.

Interimatul la conducerea DNA va fi asigurat de procurorul şef adjunct al DNA, Marius Iacob, scrie Agerpres. În prezent, Călin Nistor, celălalt procuror şef adjunct al DNA se află în concediu de odihnă.

După ce decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi de la conceducerea DNA a fost publicat în Monitorul Oficial, funcția rămâne vacantă, iar procurorul general Augustin Lazăr va face o delegare pentru ocuparea acestei funcții.

Preşedintele Comisiei parlamentare speciale pentru modificarea Legilor Justiţiei, Florin Iordache, a declarat luni că nu se schimbă nimic în lege în ceea ce priveşte numirea unui nou procuror-şef al DNA, procedura fiind una similară cu cea de la DIICOT.

„În Legea 303, care deocamdată nu a intrat în vigoare, singura modificare era aceea că preşedintele poate refuza motivat o dată. Dar, deocamdată, Legea 303 nu este în vigoare. Procedura şi în vechea lege şi în actuala lege porneşte de la Ministerul Justiţiei, cu un aviz de la CSM şi preşedintele este cel care numeşte. E normal, fără un amestec al politicului sau al Parlamentului în această lege”, a afirmat Iordache, citat de Agerpres.

Întrebat dacă preşedintele Iohannis ar putea refuza mai multe propuneri venite de la Ministerul Justiţiei pentru funcţia de procuror-şef al DNA, Iordache a răspuns că „fără îndoială”, dar a adăugat că „nu asta este miza”.

„Nu asta este miza. Cred că Legea 303 are foarte multe elemente cu separarea carierelor, cu independenţa judecătorilor, procurorilor şi aşa mai departe. Nu cred că miza este posibilitatea revocării sau posiblitatea numirii şi respingerii numirii. (…) Tocmai s-a derulat procedura DIICOT. Deci, pe o procedură similară cu DIICOT, cred că preşedintele României va urmări şi în ceea ce priveşte DNA-ul. Dar ceea ce este foarte important este ca viitorul procuror-şef al DNA să fie o persoană bună cunoscătoare a legii, ca să nu mai fie abuzuri”, a susţinut deputatul PSD.