Anca Jurma, prima măsură în DNA după înregistrarea cu procurorul Florentina Mirică

Anca Jurma, procurorul-şef interimar al DNA, a comentat miercuri apariţia în spaţiul public a unor înregistrări cu ea, precizând că este vorba doar de o discuţie cu o colegă despre revitalizarea activităţii instituţiei şi nu despre soluţionarea vreunui dosar. Ea a anunţat că se va abţine de la soluţionarea unei plângeri făcute tocmai de cea care a înregistrat-o, procurorul Florentina Mirică.

RomaniaTV.net
19 dec. 2018, 09:31
Anca Jurma, prima măsură în DNA după înregistrarea cu procurorul Florentina Mirică

„Am avut o discuţie profesională cu o colegă, în biroul meu, discuţie în care încercam să căutăm împreună căi de revitalizare a activităţii DNA prin anchete corecte privind infracţiuni de corupţie care ne sunt sesizate, în contextul în care instituţia era supusă unor atacuri continue. Discuţia nu a fost nicidecum ocazionată de soluţionarea vreunui dosar anume”, afirmă Anca Jurma, conform unui comunicat de presă transmis de DNA.

Totodată, ea adaugă că discuţia a urmărit încurajarea găsirii unor soluţii pentru ca Direcţia Naţională Anticorupţie să îşi îndeplinească în continuare misiunea şi rolul prevăzute de lege, menţionând contextul unui climat ostil la adresa DNA, instaurat de atacuri care pot crea o impresie falsă despre activitatea instituţiei în ansamblu şi pot risca să afecteze lupta împotriva corupţiei.

„Dacă aş fi ştiut că port o discuţie publică, în mod sigur nu aş fi folosit metafore pentru a-mi ilustra argumentele şi nu aş fi făcut unele consideraţii şi aprecieri de moment. Toţi colegii nominalizaţi în acea conversaţie privată sunt procurori cu experienţă din cadrul DNA. Precizez că nu mi s-a cerut consimţământul pentru a-mi fi înregistrată convorbirea. În birou nu se mai aflau alte persoane”, arată Anca Jurma.

Şefa DNA subliniază că va continua să îi aprecieze şi să-i respecte pe colegii din DNA şi să acorde încredere tuturor celor care îşi desfăşoară activitatea cu respectarea legii şi a deontologiei profesionale.

„Nu pot însă să nu dezaprob modul în care colega mea a înţeles să îşi exprime o nemulţumire profesională. Gestul este cu atât mai reprobabil cu cât doamna procuror şi-a asumat şi dezvăluirea unor aspecte privind dosare înregistrate la DNA. Având în vedere că, în acest moment, pe masa mea se află o plângere a doamnei procuror împotriva ordonanţei de infirmare a rechizitoriului întocmit de domnia sa şi pentru a nu exista nicio suspiciune de părtinire din partea mea ca urmare a demersului mediatic pe care aceasta l-a făcut, voi formula o declaraţie de abţinere”, mai spune Anca Jurma. 

G4media.ro a prezentat marţi o înregistrare halucinantă între Anca Jurma şi Florentina Mirică despre haoul din DNA. Cele două procuroare discută și despre faptul că dosarele DNA privind corupția din vămi, fondurile Oficiului pentru protecția martorilor sau ale DIPI (serviciul secret al MAI) nu au reușit să diminueze corupția. ”Suntem chiar cooperativa munca în zadar!”, spun ele. Denunțuri ar mai fi, oamenii mai vorbesc, dar nu are cine să lucreze dosarele, spun cele două. Jurma și Mirică ajung la concluzia că interimatul la șefia DNA este nimicitor pentru instituție pentru că ”la ora actuală nimeni nu mai ascultă de nimeni în instituție”.

Citeşte şi: HAOS la DNA, înregistrare halucinantă între două nume importante: Nimeni nu mai ascultă de nimeni. Update: Reacţie Anca Jurma