Anchetă DNA la APIA. Şeful instituţiei, dus la audieri. Un poliţist şi un fost primar se află printre suspecţi

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează percheziţii la 13 adrese din Bucureşti şi judeţele Suceava şi Dâmboviţa, unele la sediile unor instituţii publice şi persoane juridice, între care Agenţia de Plăţi în Agricultură şi la Direcţia Sanitar-Veterinară. Mai mulţi oameni din conducerea celor două instituţii, inclusiv directorul APIA, sunt suspectaţi că au acordat ilegal fonduri pentru biserici şi mânăstiri din Suceava, dar şi pentru firme care nu aveau dreptul să primească bani. Ancheta îl vizează şi pe un preot. În plus, şeful Poliţiei Suceava este acuzat de abuz în serviciu.

RomaniaTV.net
04 iun. 2014, 05:07
Anchetă DNA la APIA. Şeful instituţiei, dus la audieri. Un poliţist şi un fost primar se află printre suspecţi

Directorul general al APIA, Dorel Gheorghe Benu, a fost ridicat miercuri de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi dus la sediul DNA Suceava pentru audieri, potrivit unor surse judiciare. Dorel Gheroghe Benu este anchetat de DNA într-un dosar de corupţie cu fonduri europene alocate prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Suceava. Investigaţia vizează un grup organizat de funcţionari care au admis efectuarea de plăţi pentru persoane fizice sau juridice, precum şi pentru parohii şi mănăstiri fără ca acestea să fie eligibile.

În acelaşi dosar, Ioan Carp, adjunct al şefului Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Suceava, în prezent cu atribuţii de inspector şef al IPJ Suceava, este urmărit penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii abuz în serviciu contra intereselor publice.

Sursele citate susţin că în acest dosar ar fi implicaţi mai mulţi directori APIA, respectiv directorul general APIA Bucureşti, un alt director din aparatul central, directorul APIA Suceava, mai mulţi funcţionari ai instituţiei, medici veterinari, poliţişti şi fermieri.

Aproximativ 20 de persoane suspectate în acest caz vor fi duse la audieri la sediul DNA Suceava.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție de către
În cursul dimineții de 04 iunie 2014, ca urmare a autorizării de către instanța competentă, sunt efectuate percheziții în 13 locații situate în municipiul București, județele Suceava și Dâmbovița, din care 5 sunt sediile unor instituții publice și persoane juridice. În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei”, se arată într-un comunicat al DNA.

Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA efectuează percheziţii şi la Direcţia Sanitară Veterinară. Acţiunea vizează nereguli în peste 240 de dosare de acordare a sprijinului financiar pentru exploataţii agricole şi zootehnice care nu desfăşurau astfel de activităţi, au declarat surse judiciare. Sunt suspectate aproximativ 20 de persoane, printre care şi un agent de poliţie, un fost primar din Câmpulung Moldovenesc şi un medic veterinar.

Toate persoanele suspectate vor fi duse la DNA Suceava pentru audieri, au mai precizat aceleaşi surse.