Anchetă finalizată. Experţii au stabilit de ce s-a prăbuşit poarta de intrare în Timişoara

Experții au stabilit motivul pentru care s-a prăbușit poarta din Timișoara, incident soldat cu moartea unui tânar în urmă cu un an. Construcția a fost reabilitată în mod greșit și n-a rezistat în timpul furtunii care a pus-o la pământ.

27 sept. 2018, 06:45
Anchetă finalizată. Experţii au stabilit de ce s-a prăbuşit poarta de intrare în Timişoara

Raportul de expertiză a fost întocmit de doi doctori ingineri, experți tehnici judiciari în construcții civile, industriale, materiale de construcții, rezistență și stabilitate pentru construcții cu structuri diverse. Documentul stabilește faptul că încălcările legii în serie au dus la producerea tragediei, scrie pressalert.ro.

Specialiști au stabilit mecanismul de producere a prăbușirii porții. „Prin placarea cu plăci de fibrociment a grinzii cu zăbrele s-a mărit suprafața expusă acțiunii vântului din structura parțial acoperită la structură total acoperită. Acțiunea vântului a exercitat o presiune pe suprafața expusă care a condus la un moment înconvoietor la baza stâlpilor mai mare decât momentul capabil al secțiunii de beton armat”, se arată în expertiză.

Experții au făcut două constatări extrem de importante. „Prin comparație cu datele înregistrate de Institutul Național de Meteorologie, viteza vântului înregistrat este mai mică decât viteza vântului de referință (30 m/s

Teoria lansată, imediat după incident de unul dintre consilierii personali ai primarului Nicolae Robu, că poarta s-ar fi prăbușit din cauza impactului cu un acoperiș adus de vânt a fost infirmată, specialiștii stabilind, în urma rezultatelor testelor de laborator privind rezistența materialelor, că „din analiză, structura cedează din presiunea vântului cu sau fără impactul unui corp străin”.

Experții au stabilit, asemenea, faptul că documentația tehnică pentru autorizarea lucrărilor „nu îndeplinește condițiile minimale pentru obținerea autorizației de construire, respectiv nu respectă conținutul cadru al documentației tehnice pentru autorizarea executării lucrărilor de construcții. Din piesele scrise lipsesc: lista și semnăturile proiectanților, memoriul cu date generale, memoriile pe specialități (arhitectură și structură), date și indicii care caracterizează investiția proiectată, cuprinși în anexa la cererea pentru autorizare, anexa la memoriu (studiul geotehnic și avizele și acordurile necesare”. Specialiștii au constatat faptul că „proiectul autorizat este de fapt compus doar din planul de situație și planurile de arhitectură (…) lipsește partea de rezistență structurală. Nu există un proiectant de rezistență care să fie efectuat calculele structurale necesare, să fi întocmit memoriul de rezistență și să fi transpus în cadrul proiectului prevederile expertizei realizate de prof.dr.ing. Stoian Valeriu”.

Deși în certificatul de urbanism se prevedea că dacă se execută modificări la poarta de intrare trebuie să se solicite acord de la Inspectoratul de Stat în Construcții, Primăria Timișoara „a emis Autorizația de Construire, în lipsa acestui acord al I.S.C. Dacă se solicita emiterea acestui acord, Inspectoratul de Stat în Construcții putea constata lipsa memoriului de rezistență, necorelarea prevederilor proiectului cu prevederile expertizei, iar în aceste condiții, nu ar fi emis un acord favorabil, până la remedierea neconformităților documentației tehnice”.

De asemenea, proiectul nu a fost prezentat spre verificare unui verificator atestat MLPAT. Autorizația a fost emisă în regim de urgență fapt ce a permis atribuirea lucrărilor fără licitație către firma Stareto SRL, firmă abonată la contracte cu Primăria Timișoara, numai în administrația Robu având afaceri de aproape zece milioane de lei cu municipalitatea. „În opinia noastră lucrările de modernizare prin placarea cu plăci de fibro-ciment nu reprezintă lucrări de pericol public și nu se justifica solicitarea unei autorizații în regim de urgență (emisă în 24.10.2014., n.a) mai ales că începerea lucrărilor s-a comunicat în luna a 6-a 2015”, se arată în expertiză. Concluzia experților – „având în vedere, cele expuse anterior, considerăm că în baza documentației existente, nu trebuia emisă Autorizația de Construire”.

Studentul Vlad Baici a murit, în 17 septembrie 2017, după ce poarta de intrare în Timișoara, de pe Calea Lugojului, s-a prăbușit în timpul furtunii peste mașina în care era. În acest dosar sunt cercetați penal ca suspecți viceprimarul Timișoarei, Dan Diaconu, Ciprian Cădariu, cel care ocupă funcția de arhitect-șef al municipiului Timișoara alături de alți angajați ai primăriei – Dragana Radovancovici, Gabriela Nagy, de la Urbanism, Pascu Burtic, șef al biroului tehnic din cadrul Direcției Clădiri, Terenuri, Dotări Diverse – Liubomir Ostoin, patronul firmei Stareto SRL și Ciobanu Valentin, angajat al aceleiași societăți. De asemenea, procurorii cercetează penal și firma Stareto SRL cea care a realizat lucrările de reabilitare.