Anchetă în Australia: operaţiune chineză cu scopul de a determina alegerea unui om de afaceri în Parlamentul Federal

Australia a calificat luni drept "îngrijorătoare" acuzaţiile în baza cărora agenţia sa de contraspionaj efectuează o anchetă cu privire la o presupusă operaţiune chineză menită să determine alegerea unui om de afaceri în Parlamentul federal pentru ca el să devină un agent infiltrat printre deputaţi, informează AFP.

25 nov. 2019, 14:38
Anchetă în Australia: operaţiune chineză cu scopul de a determina alegerea unui om de afaceri în Parlamentul Federal

Premierul conservator Scott Morrison a estimat drept „profund îngrijorătoare şi tulburătoare” aceste acuzaţii referitoare la Bo Zhao, membru al Partidului său Liberal, care a fost descoperit mort în martie în camera sa de hotel. „Australia nu este naivă în faţa ameninţărilor cu care se confruntă”, a declarat pentru presă Morrison.

Potrivit dezvăluirilor făcute duminică în cadrul emisiunii televizate „60 de minute” la postul Nine, omului de afaceri Bo „Nick” Zhao, cu dublă cetăţenie, chineză şi australiană, i s-ar fi oferit de către agenţi chinezi un milion de dolari australieni (616.000 de euro) pentru a fi candidat la Melbourne în alegerile federale.

Potrivit emisiunii, acest concesionar auto de 32 de ani, specializat în maşini de lux, a dezvăluit înaintea morţii sale agenţiei australiene de contraspionaj, Australian Security Intelligence Organisation (ASIO), că a fost abordat pentru a deveni spion.

Citeşte şi Un fost ofiţer al CIA, condamnat la 19 ani de închisoare pentru conspiraţie şi spionaj

Într-un comunicat neobişnuit emis duminică seara, preşedintele ASIO, Mike Burgess, a afirmat că agenţia este „la curent cu afacerea” şi „anchetează activ”.

Burgess nu a dorit să facă alte comentarii cu privire la decesul lui Zhao, din cauza anchetei. „Activităţile ostile ale unor servicii de informaţii străine continuă să reprezinte o ameninţare reală la adresa ţării şi securităţii noastre”, a adăugat el. Poliţia nu a fost în măsură să determine circumstanţele morţii lui Zhao.

Responsabilul comisiei parlamentare însărcinate cu informaţiile, Andrew Hastie, a calificat acest nou episod de presupus spionaj drept „suprarealist” şi demn de „un roman de spionaj”. „Nu este vorba doar de bani, favoruri, ci şi de o tentativă susţinută de un stat de a infiltra Parlamentul nostru folosind un cetăţean australian drept agent de influenţă străină în sistemul nostru democratic”, a declarat el în cadrul emisiunii „60 de minute”.

Aceste dezvăluiri survin la câteva zile după declaraţii făcute pentru presa australiană de un presupus fost spion chinez cu privire la presupuse metode de infiltrare a Chinei în Hong Kong, Taiwan sau Australia.