Anchetă în cazul unei jurnaliste „indecente”

Autorităţile saudite au anunţat declanşarea unei anchete pentru "ţinută indecentă" după ce o jurnalistă de la o televiziune din Dubai a comentat în stradă, îmbrăcată într-o abaya decoltată, ridicarea interdicţiei pentru femeile saudite de a conduce autovehicule.

28 iun. 2018, 06:28
Anchetă în cazul unei jurnaliste „indecente”

Shireen al-Rifaie, jurnalistă saudită care lucrează pentru postul de televiziune Al Aan TV din Dubai, a realizat un reportaj pe o stradă din Riad pe care treceau maşini, îmbrăcată în pantaloni albi şi o abaya albă, o robă lungă şi amplă, desfăcută larg şi care lăsa să i se vadă decolteul. Ea purta de asemenea o eşarfă ce lăsa la vedere părul.

Imaginile au declanşat un torent de proteste din partea conservatorilor, care au folosit pe reţelele sociale hashtagul „femeie goală conducând la Riad”.

În urma emoţiilor stârnite în această ţară extrem de conservatoare, ministrul saudit al mass-media a anunţat marţi că Autoritatea generală pentru media vizuale desfăşoară o anchetă asupra jurnalistei, acuzată că „a încălcat regulile şi consemnele”, purtând „o ţinută indecentă” în timpul realizării reportajului.

Shireen al-Rifaie a respins această acuzaţie, afirmând pe site-ul Ajel că ea purta „haine decente”. Potrivit acestui site, jurnalista a părăsit ţara de la izbucnirea polemicii.

Interdicţia pentru femei de a conduce, în vigoare de decenii în Arabia Saudită, a fost ridicată duminică. Această schimbare inspirată de prinţul moştenitor Mohammed ben Salman face parte dintr-un vast plan de modernizare a bogatei ţări petroliere.

Între timp, persistă discriminări puternice şi autorităţile au arestat recent circa zece militanţi pentru drepturile femeilor, acuzându-i de trădare şi de subminarea stabilităţii regatului.

La sfârşitul lui mai, o prinţesă saudită a declanşat la rândul său o polemică, pozând pentru coperta revistei Vogue Arabia la volanul unei decapotabile roşii, cu tocuri ascuţite şi îmbrăcată într-o lungă ţinută albă şi o eşarfă care lăsa să i se vadă o parte din coafură.