Ancheta în cazul zborului MH17: Rusia este dezamăgită de raportul PĂRTINITOR şi MOTIVAT POLITIC

Rusia s-a declarat 'decepționată' miercuri de primele rezultate' părtinitoare" ale anchetei penale internaționale privind cauzele distrugerii în 2014 a aeronavei zborului MH17 care, potrivit parchetului olandez, a fost doborâtă de o rachetă adusă de pe teritoriul rus.

28 sept. 2016, 18:39
Ancheta în cazul zborului MH17: Rusia este dezamăgită de raportul PĂRTINITOR şi MOTIVAT POLITIC

‘Rusia este dezamăgită de faptul că situația în jurul anchetei privind catastrofa nu se schimbă. Concluziile Parchetului olandez confirmă că ancheta este părtinitoare și politic motivată’, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova. ‘Desemnarea în mod arbitrar a unui vinovat și crearea rezultatelor scontate a devenit o regulă în rândul colegilor occidentali’, a adăugat ministerul.

Rusia reclamă faptul că a fost ‘îndepărtată de la o participare completă la desfășurarea anchetei, reducând eforturile la un rol minor’. Moscova acuză în schimb Kievul că a reușit să ‘fabrice dovezile’ și că ‘a întors afacerea în avantajul său’. Anchetatorii au ‘ignorat dovezile de necontestat’ avansate de Rusia, ‘singura care a furnizat informații fiabile’, bazându-se ‘în principal pe ceea ce au furnizat structurile de securitate ucrainene, care sunt părtinitoare’ , a continuat ministerul rus, informează Agerpres.

Primele rezultate ale anchetei internaționale privind distrugerea avionului Boeing care efectua zborul MH17 relevă faptul că racheta, lansată din Rusia, a fost trasă de pe un câmp situat atunci pe teritoriul controlat de separatiștii proruși în estul Ucrainei.

Citeşte şi Cursa MH17, care s-a prăbuşit în Ucraina, a fost doborâtă de o rachetă provenită din Rusia, spun procurorii

Toate cele 298 de persoane aflate la bordul avionului care efectua cursa Amsterdam-Kuala Lumpur, pasageri și membri ai echipajului, în majoritate cetățeni olandezi, și-au pierdut viața în urma prăbușirii avionului, potrivit Agerpres.

O altă anchetă, coordonată de Biroul olandez de anchetă pentru securitate (OVV), a concluzionat anul trecut că avionul Boeing 777 a fost doborât de o rachetă sol-aer de fabricație rusă BUK lansată dintr-o zonă controlată de separatiștii prorusși, fără a-i identifica pe autorii tirului.

Moscova și separatiștii dezmint totuși această versiune și atribuie atacul forțelor ucrainene. Almaz-Antei, constructorul rus al rachetelor BUK, a afirmat la rândul său că racheta incriminată este un model care nu mai este în serviciu în armata rusă și că a fost lansată de pe un teritoriu care în acea perioadă era disputat între rebeli și armata ucraineană.