Ancheta ITM Hunedoara asupra exploziei de la Mina Uricani a fost finalizată. Ce a scos la iveală

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara a finalizat ancheta în cazul exploziei din subteranul Minei Uricani, deflagraţia fiind cauzată de utilizarea "rechizitelor de fumat" într-un loc nepermis în care exista o concentraţie de metan, a informat vineri ITM Hunedoara.

RomaniaTV.net
23 mart. 2018, 19:03
Ancheta ITM Hunedoara asupra exploziei de la Mina Uricani a fost finalizată. Ce a scos la iveală

Explozia din 30 octombrie 2017, produsă în subteranul Minei Uricani, s-a soldat cu patru victime, din care două persoane au decedat – unul dintre mineri chiar în zona deflagraţiei, iar al doilea, în Spitalul de Arşi din Bucureşti, din cauza arsurilor grave suferite.

„Urmarea analizării tuturor documentelor, din coroborarea declaraţiilor martorilor cu nota de constatare la faţa locului şi cu concluziile expertizei tehnice efectuate de către INCD INSEMEX Petroşani, cauza producerii evenimentului din data de 30.10.2017, ora 7.00, de la Mina Uricani, o constituie utilizarea rechizitelor de fumat într-un spaţiu în care exista o acumulare de metan, care a provocat o explozie de mică intensitate a amestecului aer-metan format pe aliniamentul Planului înclinat nr. 15, între prima atacare şi suprafaţă. Metanul a provenit din spaţiul exploatat prin construcţiile de izolare ale celor două atacări aferente planului înclinat nr. 15”, se arată într-un comunicat al ITM Hunedoara remis Agerpres

Ancheta ITM Hunedoara în acest caz a durat aproape cinci luni, deoarece, potrivit instituţiei, a fost nevoie de o expertiză tehnică pe care au efectuat-o „cu mare atenţie şi profesionalism” specialiştii de la INSEMEX Petroşani.

Dosarul complet, cuprinzând procesul verbal de cercetare, declaraţiile, expertizele şi anexele a fost înaintat Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroşani care urmează să încadreze faptele conform Codului penal.

Potrivit specialiştilor ITM Hunedoara, cu toate că o hotărâre de guvern din anul 2006 interzice „cu desăvârşire” utilizarea sau folosirea flăcării deschise, ori introducerea de ţigări, chibrituri, brichete sau telefoane mobile în exploatările miniere de subteran, ancheta efectuată în acest caz a demonstrat că nu au fost respectate prevederile actului normativ.

„Deşi HG 1049/2006 interzice cu desăvârşire utilizarea folosirea flăcării deschise şi fumatul precum şi introducerea oricăror rechizite de fumat (ţigări, chibrituri, brichete, telefoane mobile etc) s-a constatat că nu au fost respectate prevederile actului normativ”, arată ITM Hunedoara.

Citeşte şi Un miner, rănit în explozia de la Uricani, a MURIT după ce s-ar fi infectat cu BACTERII din spital. Ministerul a deschis o anchetă

De asemenea, s-au mai constatat şi alte încălcări ale normelor de securitate şi sănătate în muncă prin faptul că persoanele responsabile nu au îndeplinit cerinţele din fişa postului referitoare la efectuarea de controale pe linia introducerii de ţigări sau alte obiecte denumite generic „rechizite de fumat”, precum şi cele pe linia măsurării concentraţiilor de metan.

Ancheta ITM Hunedoara a concluzionat că „factorul uman a fost decisiv în declanşarea exploziei de la Mina Uricani”. Cu toate că deflagraţia a fost de mică intensitate, ea a condus la decesul a două persoane.

ITM Hunedoara mai arată că pe parcursul anului 2017 inspectorii de muncă au efectuat la unităţile miniere din Valea Jiului un număr de 173 zile de control, soldate cu 20 controale la Societatea de Închideri de Mine Valea Jiului şi 25 controale la Complexul Energetic Hunedoara SA.

„Sperăm ca pe viitor să nu mai avem parte de asemenea evenimente nefericite şi nedorite, ITM Hunedoara făcând tot ceea ce este posibil pentru a depista încălcările legislaţiei muncii”, se mai arată în comunicat.