Anchetă la Ministerul Sportului: Sportivii decedaţi au primit în continuare rentă viageră VIDEO

Ministerul Tineretului şi Sportului îi verifică pe toţi beneficiarii de rentă viageră şi indemnizaţie de merit. Motivul? Timp de anii buni sportivii decedaţi au continuat să primească rentă viageră, iar statul a fost păgubit cu sute de mii de lei, informează România TV.

29 mart. 2014, 08:58
Anchetă la Ministerul Sportului: Sportivii decedaţi au primit în continuare rentă viageră VIDEO

Victoriţa Dumitrescu a fost triplă campioană mondială la handbal. Fosta sportivă lua o rentă viageră de peste 2.600 de lei pe lună. În 2009, Victoriţa Dumitrescu a murit la vârsta de 74 de ani.

De atunci, Ministerul Tineretului şi Sportului a virat pe cardul sportivei peste 133.000 de lei, deşi fostul preşedinte al Federaţiei de Handbal susţine că a anunţat instituţia de moartea sportivei.

„Victoriţa Dumitrescu o chema ca jucătoare, dar în buletin era Dumitru şi probabil de aici a început o căutare mai atentă către toţi beneficiarii acestor rente. Domnul secretar-general Mihai Marinescu, de la acea vreme, informa telefonic casieria Ministerului Tineretului şi Sportului dovadă că foarte mulţi au fost stopaţi în momentul în care au decedat”, a declarat pentru România TV fostul preşedinte al Federaţiei Române de Handbal, Cristian Gaţu.

Aceeaşi situaţie se găseşte şi în cazul Corneliei Constantinescu, tot din echipa câştigătoare a Campionatului Mondial de Handbal Feminin din 1963. Contul Corneliei Constatinescu a fost alimentat din aprilie 2011, după moartea sportivei, cu peste 90.000 de lei.

„Deşi nu este menţionată nicio atribuţiune în regulamentul de aplicare a Legii Sportului privind acest domeniu de rente viagere decât faptul că rentele se acordă la propunerea federaţiei. De-a lungul anilor noi am procedat telefonic, neexistând nicio restricţie sau impunere. Trebuie impusă ori federaţia, ori familia beneficiarului să anunţe ministerul”, a mai completat Cristian Gaţu.

Fostul ministru al Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu, nici nu ştia că instituţia pe care a condus-o a plătit ani buni sportivi decedaţi şi aruncă vina pe federaţie.

„Nu ştiu acest lucru. Înseamnă că nu s-a actualizat şi nu am fost informaţi cei de la minister. Este o situaţia anormală care trebuie corectată imediat. Dacă aş fi fost informate, imediat luam măsuri”, a declarat Nicolae Bănicioiu, chestionat privind rentele oferite sportivilor decedaţi.

Ministerul Tineretului şi Sportului a început abia acum să reactualizeze listele, însă banii viraţi până în prezent pot fi recuperaţi doar în instanţă. Mai mult, Ministerul mai trebuie să afle şi cine a încasat ilegal banii viraţi în conturile sportivelor decedaţi.