Anchetă la un liceu de top, după ce o profesoară din comisia de Bacalaureat a murit

ISJ Galaţi, Poliţia şi ITM au început anchete după ce o informaticiană a murit la şcoală, în timpul Bacalaureatului. Medicii au stabilit că femeia a suferit un infarct, însă persoanele care o cunoşteau spun că aceasta era persecutată de conducerea Colegiului Naţional ”Al.I.Cuza”.

28 iun. 2017, 07:04
Anchetă la un liceu de top, după ce o profesoară din comisia de Bacalaureat a murit

Femeii în vârstă de 43 de ani i s-a făcut rău luni seara, în timp ce se afla la serviciu, în calitate de secretar al comisiei de Bacalaureat din cadrul Colegiului Naţional „Al.I.Cuza”.

Atunci când a leşinat, informaticiana înregistra contestaţiile la proba scrisă la limba şi literatura română.

Medicii care au fost chemaţi de urgenţă nu au mai putut să o salveze. Cadrele medicale au stabilit că suferise un infarct.

„Pacienta de 43 de ani, profesoară, a fost găsită la locul de muncă. S-au început imediat manevrele de resuscitare atât la locul întâmplării, cât şi în timpul transportului. A fost dusă la camera de stabilizare, iar timp de oră a fost resuscitată fără niciun rezultat”, a declarat presei Lidia Şandru, medic UPU Galaţi,potrivit Mediafax.

Suspiciunile au apărut imediat după pronunţarea decesului. Persoanele care o cunoşteau spun că informaticiana era în conflict cu conducerea şcolii. Mai multe acuzaţii au fost făcute pe un site de socializare: potrivit acestora, femeia era persecutată de directoarea Colegiului.

Varianta este susţinută de un lider de sindicat din Galaţi.

„Am fost contactat în data de 23 iunie, mi-a dat un apel şi mi-a relatat că este în conflict cu doamna directoare, că nu mai suportă persecuţiile la care este supusă şi că vrea să vin în şcoală să mediez conflictul. A încercat cu ajutorul liderei de sindicat din şcoală, dar că nu a putut să o ajute prea mult. Nu mi-a dat detalii de la ce a pornit conflictul, dar se cunoştea că este marcată de acest conflict. Mi-a spus că este în comisia de Bacalaureat şi m-a rugat, ceea ce m-a impresionat foarte mult, că vrea să intervin pentru medierea conflictului după terminarea examenului de Bacalaureat….Din ce mi-a arătat o doamna de aici ştiu că luni seara la ora 18.09 ar fi murit, i s-a făcut rău aici în liceu. Dacă începuse programul la ora 7.00, era ora 18.00, deci 11 ore de muncă, am înţeles din unele discuţii că făcuse, să zic aşa, naveta între acest liceu şi Liceul Vasile Alecsandri, pe căldura care a fost ucigătoare. Cred că s-au adunat mai multe aspecte”, a declarat presei Adrian Andrăşescu, liderul Sindicatului Liber Educaţia afiliat la Sindicatului Cadrelor Libere din Învăţământ.

În plus, un document oficial arată că femeia urma să fie cercetată disciplinar de conducerea Colegiului, fiind acuzată de atitudine ireverenţioasă şi de faptul că nu şi-a îndeplinit sarcinile de secretar al Comisiei de Bacalaureat în timpul probei competenţelor digitale.

Documentul prin care era informată de acuzaţii i-a fost înmânat chiar luni, în ziua morţii.

Conducerea şcolii refuză să facă legătura între deces şi hârtia oficială, deoarece profesoara fusese înştiinţată verbal încă de săptămâna trecută despre acuzaţii.

„Noi credem că oboseala şi faptul că nu s-a alimentat i-a provocat leşinul. I s-a acordat aici primul ajutor, am sunat evident la 112, a fost reechilibrată, dusă în ambulanţă şi acolo a făcut stop cardio respirator. A leşinat efectiv şi noi credem că este vorba de anemie, oboseală….Nu era cercetată disciplinar. În momentele în care există examene naţionale vă daţi seama că mai sunt şi puncte de vedere divergente, probleme de organizare interioară care se rezolvau până la urmă, nu era nimic grav. Despre această hârtie ştia de săptămâna trecută, era informată. Nouă tuturor ne pare sincer rău de ceea ce s-a întâmplat, dar nu este nimeni de vină de oboseală, de stres, probabil şi probleme personale. Noi nu avem nicio culpă în acest final tragic”, a declarat Iulia Chirnoagă, directorul Colegiului Naţional „Al.I.Cuza”.

De când s-a aflat vestea tragică, sute de mesaje au ajuns pe Internet. Colegii şi prietenii o regretă şi dau vina pe cei din funcţiile de conducere: „Nu a murit pentru că a fost bolnavă sau pentru că s-a plictisit de viaţă. Avea o familie frumoasă şi doi copii mici care aveau muuultă nevoie de dragostea ei. În ultima perioadă am primit semnale şi mesaje din partea ei că o parte din colectivul din care făcea parte a dus o adevărată campanie de hărţuire la adresa ei. Mesaje mizerabile pe telefon din partea unui fost director, apostrofări şi istericale din partea actualei conduceri au culminat cu adresa care, în timpul a două examene naţionale importante, au determinat starea ce a condus la decesul colegei noastre”, a scris pe un site de socializare o prietenă a profesoarei.

Cazul a intrat în atenţia Inspectoratului Şcolar Judeţean.

„O echipă de inspectori cercetează din punct de vedere administrativ ce s-a întâmplat la Liceul Cuza. Este adevărat că unitatea şcolară a trimis doamnei profesor un document în care i se aducea la cunoştinţă faptul că urmează să fie cercetată disciplinar. Nu avem date cum că ar fi fost conflicte majore, însă acum ni s-a spus că au fost ceva disensiuni între cadrele didactice şi conducerea unităţii de învăţământ. Tocmai de aceea cercetăm ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă din punct de vedere al comunicării conducerii şcolii cu personalul didactic. Aşteptăm concluziile cercetării”, a declarat Mioara Enache, inspectorul şcolar general al judeţului Galaţi.

Cazul este anchetat şi de alte instituţii. Poliţia şi Inspectoratul Teritorial de Muncă vor să afle dacă este vorba despre un accident de muncă. De asemenea, Ministerul Educaţiei a fost informat despre cazul de la Galaţi.

Citeşte şi BACALAUREAT 2017 EDU.RO SUBIECTE ISTORIE clasa a XII-a. Elevii au proba obligatorie a profilului