ANCHETĂ la un şcoală după afişarea listei cu admişi la clasa pregătitoare. Director: Au existat erori când s-a folosit Google Maps

Inspectoratul Şcolar Timiş a informat Ministerul Educaţiei şi a verificat 135 de dosare de înscriere în clasa pregătitoare depuse la Liceul Pedagogic "Carmen Sylva" din Timişoara. Mai mulţi părinţi reclamă nereguli în ceea ce priveşte aplicarea criteriilor de departajare.

27 mart. 2017, 12:59
ANCHETĂ la un şcoală după afişarea listei cu admişi la clasa pregătitoare. Director: Au existat erori când s-a folosit Google Maps

Aura Danielescu, inspectorul şcolar general al judeţului Timiş, a declarat, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că în urma evaluării celor 135 de dosare de înscriere, s-a ajuns la concluzia că 12 copii admişi iniţial trebuie să fie declaraţi respinşi, iar alţi cinci declaraţi respinşi trebuie să fie admişi. Situaţia a fost semnalată şi Ministerului Educaţiei, iar Inspectoratul Şcolar Timiş aşteaptă un răspuns în ceea ce priveşte propunerile referitoare la modificarea listei candidaţilor declaraţi admişi la Liceul Pedagogic „Carmen Sylva” din Timişoara.

Liceul Pedagogic „Carmen Sylva” din Timişoara a primit trei clase pregătitoare în acest an, în care puteau fi înscrişi 75 de copii. Unitatea de învăţământ nu a avut circumscripţie şcolară la înscrierea în clasa pregătitoare, departajarea candidaţilor fiind făcută pe baza unor criterii specifice. Printre acestea, a existat şi un criteriu potrivit căruia primesc 25 de puncte copiii ai căror părinţi au locul de muncă la o distanţă de cel mult 500 de metri de şcoală, respectiv 20 de puncte pentru o distanţă cuprinsă între 500 de metri şi un kilometru. Calcularea distanţei dintre locul de muncă şi unitatea de învăţământ s-a făcut cu aplicaţia Google Maps, la pas, scrie Mediafax.

Totodată, departajarea la punctaje egale ar fi trebuit făcută pe baza unei „aprecieri sintetice a activităţii preşcolarului” semnată de directorul şi educatoarea grupei preşcolare de la care provine copilul.

Aura Danielescu a mai declarat, luni, că cei care au preluat dosarele de înscriere au folosit, în unele cazuri, adresa oficială a Liceului Pedagogic „Carmen Sylva” din Timişoara, adică B-dul C. D. Loga, nr. 45, iar în alte cazuri, adresele intrărilor secundare, aflate pe alte două străzi. Astfel, distanţa dintre locul de muncă al părinţilor şi şcoală a scăzut sau a crescut.

„La finalizarea înscrierilor în prima etapă, au fost depuse 135 de cereri la Liceul Pedagogic „Carmen Sylva” din Timişoara, un număr foarte mare. Reprezentanţii unităţii au aplicat criteriile şi s-a afişat o listă finală a copiilor admişi. În momentul în care au venit părinţii să depună sesizări la Inspectorul Şcolar, săptămâna trecută, am solicitat şi noi acea listă finală. Părinţii ne-au spus că au suspiciuni cu privire la anumite nereguli în ceea ce priveşte aplicarea criteriilor specifice. Vineri ne-am consultat, am emis o decizie ca membri ai comisiei judeţene să meargă la Liceul Pedagogic şi să verifice toate cele 135 de dosare pe criterii specifice. Mi s-a părut corect să mergem şi să verificăm, pentru că toţi trebuie să fim egali”, a declarat Aura Danielescu.

Inspectorul şcolar general al judeţului Timiş spune că cei şapte membri ai comisiei judeţene care au verificat dosarele de înscriere au descoperit mai multe erori, printre care şi unele referitoare la modul în care a fost folosită aplicaţia Google Maps.

Prin urmare, după ce s-au verificat toate dosarele, Inspectoratul Şcolar Timiş ajuns la concluzia ca 12 copii declaraţi iniţial respinşi să fie admişi, iar cinci copii declaraţi admişi vor fi respinşi. De asemenea, Inspectoratul Şcolar Timiş vrea să majoreze numărul de locuri cu şapte, la propunerea Liceului Pedagogic „Carmen Sylva” din Timişoara, pe toate cele trei clase pregătitoare.

Aura Danielescu spune că după ce se vor finaliza înscrierile în clasa pregătitoare, ISJ Timiş va solicita Liceului Pedagogic „Carmen Sylva” din Timişoara să facă o anchetă internă.

Citeşte şi Înscrieri învăţământul primar 2017-2018. Peste 73.800 de cereri, depuse în prima săptămână