Andreea Cosma, audiată la Înalta Curte. Am calitatea de complice la abuz în serviciu. Fostul procuror Negulescu se află la ÎCCJ

Deputatul PSD Andreea Cosma s-a prezentat astăzi la ÎCCJ pentru a fi audiată într-unul din dosarele de corupție. La ÎCCJ este prezent și fostul procuror Mircea Negulescu.

25 apr. 2018, 07:23
Andreea Cosma, audiată la Înalta Curte. Am calitatea de complice la abuz în serviciu. Fostul procuror Negulescu se află la ÎCCJ

Deputatul Andreea Cosma s-a prezentat, marţi, la instanţa supremă, pentru a fi audiată într-un dosar în care este acuzată la complicitate la abuz în serviciu. Andreea Cosma este audiată pentru prima oară în dosarul Ciuperceasca.

„E un proces în care am calitatea de complice la abuz în serviciu. Este dosar făcut de procurorul Savu Alfred, cel care compunea declaraţia fratelui meu în dosarul Tony Blair, împreună cu domnul Negulescu. Rechizitoriul e semnat de Onea Lucian (procuror-şef al DNA Ploieşti – n.r.). Magistraţilor o să le spun domeniul de aplicare, respectiv cum se aplică Legea notarilor şi Codul Civil, pe care cu siguranţă domnul Savu Alfred nu le-a citit niciodată, înainte să trimită în judecată un notar public”, a declarat deputatul Andreea Cosma, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), înainte de audiere.

Tot la instanţa supremă, se judecă solicitarea DNA de redeschidere a unei cauze în care este vizat procurorul suspendat Mircea Negulescu. Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că este vorba despre o plângere depusă pe numele magistratului, în care procurorul ar fi făcut verificări sumare. În cadrul dosarului deschis ca urmare a plângerii, nu ar fi fost audiate toate persoanele, astfel încât procurorul superior ierarhic celui care instrumenta cazul a infirmat soluţia de clasare.

Mircea Negulescu nu s-a prezentat, marţi, la instanţă, Andreea Cosma afirmând că se bucură dacă Direcţia Naţională Anticorupţie „dă la o parte oamenii care nu îi fac cinste şi îşi alege să lucreze, să instrumenteze dosare doar cu procurori care merită”.

„Daca mă întâlneam, nu i-aş fi zis nimic, că nu am obligaţia să vorbesc cu dânsul (Mircea Negulescu -n.r.), dar avea ocazia să mă vadă că nu m-a văzut demult”, a declarat deputatul.

Deputatul a fost trimis în judecată, de către DNA Ploieşti, în anul 2015, în dosarul privind vânzarea la preţuri subevaluate a unor terenuri din subordinea cazărmii Ciuperceasca, ce a intrat în activul Parcului Industrial Plopeni, după schimbul de terenuri cu MApN. În acelaşi dosar, au mai fost deferiţi justiţiei fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova Florin Anghelc şi un fost director al Parcului Industrial Plopeni.

DNA a precizat, la acel moment, că Andrea Cosma, notar public la momentul comiterii faptelor, ar fi înstrăinat mai multe imobile din cadrul Ciuperceasca, fără a respecta dispoziţiile legale privind achiziţiile.

Procurorii susţin că vânzarea terenurilor la un preţ cu mult sub valoarea lor reală a fost făcută de Dănuţ Cornea la îndemnul preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova de la acea dată, Florin Serghei Anghel, care, depăşindu-şi competenţele legale, a emis o procură autentificată prin care Cornea era împuternicit să vândă integral activul ”Cazarma 1375 – Ciuperceasca” către toate persoanele, prin negociere, cu precizarea unei valori minime care însă nu fusese stabilită printr-un raport de evaluare întocmit în vederea vânzării, aşa cum era prevăzut în procedurile legale.

Conform anchetatorilor, în derularea acestor tranzacţii cei doi au fost ajutaţi de către notarul Andreea Cosma, fiica lui Mircea Cosma, care a deţinut funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova atât înainte de mandatul lui Florin Anghel, dar şi după încheierea mandatului acestuia, în 2008.

Procurorii mai spun că notăriţa Andreea Cosma ”a acceptat să autentifice contractele de vânzare cumpărare prin care S.C. Plopeni Industrial Parc S.A., a înstrăinat mai multe imobile ce făceau parte din activul «Ciuperceasca», fără respectarea dispoziţiilor legale în vigoare privind achiziţiile publice şi fără a se ţine seama nici măcar de valorile minimale ce trebuiau a fi avute în vedere potrivit studiului de evaluare «Valori de piaţă-etalon minim informativ» practicat de Camera Notarilor Publici Prahova la data încheierii contractelor de vânzare-cumpărare, respectiv la nivelul anului 2008”.

Anchetatorii au stabilit că în urma încheierii celor nouă contracte de vânzare-cumpărare, în perioada 11 iunie 2008 – 04 iulie 2008, s-a creat un prejudiciu de 17.603.853,34 lei, reprezentând diferenţa între valoarea de preluare a bunurilor vândute şi preţul vânzării.

„Am citit ieri că s-a redeschis un dosar. Nu știu cine a făcut plângerea, dar știu că acolo a fost o situație specială. (…)Nu i-aș fi zis nimic, că nu am obligația să vorbesc cu dânsul, dar are ocazia să mă vadă, că nu m-a văzut demult.

(…) Nu vreau să fac declarații, dar mă bucur dacă DNA dă la o parte oamenii care nu-i fac cinste și își alege doar procurori care merită”, a spus Andreea Cosma, după ce a aflat că DNA a cerut redeschiderea unui dosar pe numele lui Mircea Negulescu, acuzat că ar fi obținut prin fals un teren pe care îşi construieşte o vilă.

Citeşte şi: Vlad Cosma: Am avut mai multe identităţi în dosarul lui Sebastian Ghiţă. Înalta Curte sesizează Curtea Constituţională