Andrei Gheorghe, condus pe ultimul drum. Controversă la incinerarea jurnalistului

Andrei Gheorghe, cunoscutul realizator de radio, a fost incinerat sâmbătă, la Crematoriul Vitan Bârzeşti, în cadrul unei ceremonii restrânse.

24 mart. 2018, 09:33
Andrei Gheorghe, condus pe ultimul drum. Controversă la incinerarea jurnalistului

E ziua în care ne-am luat adio de la jurnalistul Andrei Gheorghe. Trupul său a fost incinerat sâmbătă, aşa cum şi-a dorit chiar el. Un eveniment care a stârnit multe controverse în opinia publică, controverse cărora li s-a adăugat şi un lucru cât se poate de bizar: pe certificatul de deces nu este trecută cauza morţii.

Pentru că jurnalistul a fost incinerat, acestuia nu i s-a putut face o slujbă religioasă conform cutumelor Bisericii Ortodoxe Române. Cu toate acestea, la procesul de incinerare, a fost prezent un preot rus care a oficiat o slujbă. Faţa bisericească susţine că Biserica Ortodoxă Rusă, pe care o reprezintă, permite efectuarea de sluje religioase şi în cazul incinerărilor.

„Noi facem parte din Biserica Ortodoxă Rusă din exil, autonomă absolut. E o ordonanţă (n.r. despre incinerare) în interiorul Bisericii Ortodoxe Române, nu a fost abordat de toate bisericile, nu e un subiect bine închegat. Andrei Gheorghe este născut în Rusia, practic rus dupa vibraţia locului, noi suntem Biserica Rusă, s-a închis un cerc. El este creştin ortodox, trebuie să se menţioneze acest lucru”, a explicat preotul. 

Acesta a mai spus că procesiunea fost una completă fără nicio diferenţă faţă de una normală, de înhumare.

„Noi nu înmormântăm trupul după incinerare, ci înainte”, a mai spus preotul.

Biserica Ortodoxă nu acceptă însă slujba de la crematoriu.

„În cazurile ca cel al lui Andrei Gheorghe, de exemplu, care şi-a manifestat în timpul vieţii atitudinea ostilă faţă de biserică, faţă de preoţi şi s-a declarat ateu, ar fi fost greu de făcut slujbă de înmormântare de vreme ce persoana respectivă şi-a manifestat, încă din timpul vieţii, dorinţa de nu fi înmormântat în biserică cu preot. Prezenţa unui preot acolo, într-un astfel de caz, este un abuz din partea preotului. În cazul acesta, în care familia a trecut peste dorinţa domnului Andrei Gheorghe, care a spus că nu doreşte o ceremonie cu preot, şi din câte ştiu, nu a solicitat prezenţa unui preot din Biserica Ortodoxă Română, pentru că ştiau că BOR nu acceptă şi nu încurajează o astfel de ceremonie de incinerare, au apelat la domnul Adrian Singurov, care nu este un preot ortodox”, a declarat Părintele Visarion Alexa.

Preotul Visarion a explicat că nu îl cunoaşte personal pe Adrian Singurov, dar cunoaşte activitatea acestuia din mediul online.

„Acesta nu aparţine niciunei biserici ortodoxe care se află în comuniune cu Biserica Ortodoxă Română. Am înţeles că el se revendică ca aparţinând unei organizaţii care are în denumire ceva cu biserica rusă, dar nu este reprezentantul Patriarhiei Rusiei în România, deci, din punctul nostru de vedere, nu este preot. A fost solicitat de familie pe cont propriu. (…) Într-un regim democrat, legea cultelor permite apariţia unor organizaţii religioase, care pot împrumuta însemne, particularităţi din Biserica Ortodoxă. Legislaţia permite apariţia acestor organizaţii religiose cu pseudonimul „ortodox”. Exista astfel de organizaţii care funcţionează cladestin”, a adăugat Alexa.

România TV a difuzat vineri informaţii exclusive despre decesul jurnalistului Andrei Gheorghe. Misterul morţii sale este neelucidat, informaţia apărând chiar pe certificatul său de deces.

Andrei Gheorghe a fost găsit mort în propria locuinţă, în seara zilei de luni, iar presa a speculat drept cauză a morţii un stop cardio-respirator. România TV a intrat în posesia certificatului de deces emis de Institutul de Medicină Legală Mina Minovici, iar medicul legist Răzvan Ulea, care a examinat cadavrul, a scris pe fişă că moartea lui Andrei Gheorghe a fost provocată de o „Cauză Neprecizată”.

Avem certificatul de deces al lui Andrei Gheorghe. Moartea jurnalistului este învăluită în mister VIDEO