Dosarul Mineriada. Pleşu: Problema minerilor nu se discuta în şedintele de Guvern. Erau hotărâri care se luau în cercuri restrânse

Fostul ministru al Culturii Andrei Pleșu s-a prezentat, joi, la Parchetul General pentru a fi audiat în calitate de martor de procurorii militari în dosarul "Mineriada". Tot la Parchetul General a venit, joi, și omul de afaceri Adrian Sârbu, fost şef de cabinet şi consilier al primului-ministru în iunie 1990, pentru a fi audiat în același dosar.

12 ian. 2017, 07:51

UPDATE ora 13.10 Andrei Pleşu a ieşit de la Parchetul General după circa trei ore de audieri în dosarul Mineriada. 

Am povestit experienta pe care am avut-o, ca evenimentul a fost cu consecinte dramatice pentru Romania de atunci, dupa ce fusesem la revolutie un model de reusita politica pentru toata lumea. Dupa cinci luni eram un model negativ pentru celelalte tari socialiste pentru felul in care guvernarea de atunci a ales sa solutioneze problema Pietii Universitatii.

Am fost cu Ion Caramitru intr-o tentativa de a organiza un dialog intre Piata si presedintele Ion Iliescu. Au fost negocieri de doua saptamani. Nu am reusit pentru ca de fiecare parte se puneau conditii pe care partea cealalta nu le accepta. Rezultatul a fost declansarea violentelor regretabile.

Eu am luat contact direct cu unele victime. M-au sunat artisti, directori de muzeu care aveau dificultati si imi cereau ajutorul. Nu puteam decat sa informez conducerea Guvernului care pretindea ca tine lucrurile sub control si ca trebuie tratate toate informatiile cu mare discernamant. M-am simtit obligat, la finalul evenimentelor, sa dau un comunicat din partea Ministerului Culturii, in care sa iau distanta fata de toate violentele care s-au comis, ceea ce a fost privit ca nu prea solidar cu Guvernul din care faceam parte. Sunt mandru ca singurul film documentar care exista despre Piata Universitatii este filmul facut atunci de casa de film a Ministerului Culturii si care a fost facut de Stere Gulea„, a declarat Andrei Pleşu, la ieşirea de la audieri.

Fostul ministru al Culturii a adăugat că nu îşi aduce aminte să fi participat la o şedinta de Guvern în care „problema minerilor să se fi discutat cu adevarăt” şi că „erau hotărâri care se luau în cercuri restrânse ale miniştrilor direct implicaţi.

Eu nu aveam un contact frecvent cu Ion Iliescu. La sedintele de Guvern participam, dar lucrurile de ordin imediat organizatoric nu se discutau in Guvern. Eu nu imi aduc aminte sa fi participat la o sedinta de Guvern in care problema Pietii, problema minerilor sa se fi discutat cu adevarat.

Mi-am imaginat ca exista un fel de Executiv restrans, facut de oamenii direct responsabili, si care luau decizii. Lucrul asta s-a intamplat si in decembrie 1990, cand am aflat dintr-un comunicat al Guvernului ca Regele nu poate sa intre in tara, ori eu eram in Guvern si nu stiam nimic. Am dat atunci un comunicat si o demisie. Deci erau hotarari care se luau in cercuri restranse ale ministrilor direct implicati„, a spus Andrei Pleşu.

Acesta a adăugat că este „foarte bucuros ca se face un efort consistent pentru o lamurire geometrica a lucrurilor”. „Trebuie sa stim, ca si in chestia cu revolutia. Vagul asta care dureaza de 25 de ani nu face bine nimanui, nici celor care ar putea suporta consecintele. Trebuie sa stim ce am trait„, a conchis Andrei Pleşu.

Andrei Pleşu a declarat, la intrarea în Parchetul General, că pentru el este o „experienţă nouă”, pentru că nu a mai fost la Parchetul General. Fostul ministru al Culturii a precizat că este bucuros că se fac eforturi pentru a-i găsi pe cei vinovaţi de evenimentele din 13-15 iunie 1990.

O sa vedem ce ma intreaba si ce imi aduc aminte de acum 20 si atatia ani. Sunt foarte bucuros ca se fac eforturi. Pentru mine e o exeprienta noua, pentru ca nu am mai fost la procuratura„, a declarat Andrei Pleşu.

Acesta a povestit cum a trăit experienţa acelor zile din iunie 1990, când minerii au venit în Capitală. „Eu am aflat de prezenta minerilor, cand vrand sa merg la serviciu, adica la Ministerul Culturii, mi-au oprit masina, au perchezitionat-o, m-au legitimat, mi-au dat drumul sa plec si mi-au spus „venim si noi”. Atunci mi-au dat seama ca orasul este impanzit, pentru ca eu nu eram intr-un Executiv restrans care lua decizii. Apoi au urmat tot felul de nefacute. Eu nu pricep toata situatia de atunci. In orice caz, ne-a costat foarte mult acel episod„, a mai spus Andrei Pleşu.

Adrian Sârbu nu a vrut să răspundă întrebărilor jurnaliştilor.

Marţi şi miercuri au fost audiaţi tot în dosarul Mineriadei şi fostul viceprim-ministru Gelu Voican-Voiculescu, inculpat pentru infracţiuni contra umanităţii, şi Avocatul Poporului, Victor Ciorbea.

La sfârșitul lunii decembrie 2015, procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat că o soluție în dosarul „Mineriada” va fi dată în primele luni din 2017. „Dosarul privind Mineriada se află în faza finală de soluționare și după ce se vor administra probele care mai sunt de administrat și se vor verifica apărările ce se vor formula în cauză, se va emite o soluție legală și temeinică. În primele luni ale anului următor vom avea o soluție”, a precizat Augustin Lazăr.

Pe 23 decembrie 2016, procurorii militari au decis punerea în mișcare a acțiunii penale, sub aspectul săvârșirii de infracțiuni contra umanității, față de fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman și fostul director al SRI Virgil Măgureanu în dosarul „Mineriada din 13 – 15 iunie 1990”.

De asemenea, au fost puși sub urmărire penală Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, Nicolae Dumitru, fost prim-vicepreședinte al Frontului Salvării Naționale (FSN), general (rez.) Mugurel Cristian Florescu, fost adjunct al procurorului general al României și șef al Direcției Procuraturilor Militare.