Andronache (PNL): Ordonanţa care declanşează migraţia politică încalcă o serie de prevederi constituţionale

Deputatul PNL Gabriel Andronache declară că partidul său va solicita Avocatului Poporului contestarea proiectului de ordonanţă de urgenţă pregătit de PSD 'pentru a declanşa migraţia politică', pe care îl consideră 'neconstituţional', transmite Agerpres.

27 aug. 2014, 14:09
Andronache (PNL): Ordonanţa care declanşează migraţia politică încalcă o serie de prevederi constituţionale

De asemenea, potrivit deputatului liberal, PNL va ataca în contencios administrativ prin ridicarea excepţiei de neconstituţionalitate conform art. 9 din Legea nr. 554 din 2004 ‘această aberaţie juridică’.

‘Totodată, îi avertizăm pe miniştrii care îşi vor pune semnătura pe această ordonanţă nedemocratică şi abuzivă că, în cazul emiterii acestui act normativ de către Guvern, le vom face plângeri penale pentru abuz în serviciu’, afirmă Andronache într-un comunicat remis de presă.

Potrivit acestuia, proiectul de ordonanţă menţionat încalcă principiul legalităţii ‘prin faptul că introduce un incident legislativ care nu este reglementat de legea specială în vigoare privind tehnica normativă – Legea nr. 24 din 2000 – şi anume suspendarea efectelor unei legi, aflate în vigoare, pe termen limitat – de 10 zile’.

Andronache mai susţine că dispoziţiile art. 4 din ordonanţă ‘sunt ambigue aducând atingere unui drept fundamental prevăzut în Constituţie – dreptul la libera asociere – declarându-i ‘cu forţa’ independenţi pe toţi aleşii locali care fac parte dintr-un partid care este sau urmează să fie radiat din Registrul Partidelor Politice’.

‘Dreptul la libera asociere este garantat de Constituţie şi niciun act normativ nu-l poate îngrădi. O astfel de îngrădire se realizează însă prin ordonanţa de urgenţă ce urmează a fi adoptată de Guvern, ceea ce este, în mod evident, neconstituţional’, susţine deputatul liberal.