Anelka, salutul antisemit care a declanşat un scandal fără precedent FOTO

Un gest făcut de atacantul francez Nicolas Anelka după ce a marcat, sâmbătă, primul său gol în meciul pe care formaţia lui, Weste Bromwich Albion, l-a disputat cu West Ham a provocat o reacţie vehementă a Congresului Evreiesc European, care l-a considerat antisemit.

29 dec. 2013, 10:40

Anelka, autorul unei duble în meciul de la Londra, a făcut un gest cunoscut în Franţa sub numele „quenelle”, fiind creat de un umorist-polemist, Dieudonne. Gestul este reprezentat de un braţ îndreptat în jos şi celălalt înspre umărul opus, peste piept, şi pentru unele persoane este un salut antisemit, iar pentru altele doar un salut împotriva regimului aflat la putere.

Atacantul a afirmat după meci, pe contul său de Twitter, în limbile engleză şi franceză, că a dorit doar să facă o dedicaţie specială prietenului său Dieudonne.

Gestul lui Anelka, nerepetat la al doilea său gol, vine după ce ministrul francez de Interne, Manuel Valls, s-a declarat hotărât să interzică spectacolele umoristului, care scot în evidenţă, în opinia oficialului, o „mecanică a urii”

Ministrul francez al Sporturilor, Valérie Fourneyron, a calificat, tot pe Twitter, gestul lui Anelka drept unul „şocant de provocator, dezgustător”. „Nu este loc pentru antisemitism şi incitare la ură pe terenul de fotbal”, a precizat ministrul.

Reacţia Congresului Evreiesc European a fost una vehementă, organizaţia cerând reprezentanţilor Premier League să-l suspende pe fotbalistul pe care îl acuză că a făcut un salut nazist, pentru a celebra un gol marcat. Într-un comunicat al preşedintelui Moshe Kantor, Congresul a calificat gestul „quenelle” drept un salut nazist invers. „Acest salut nu este altceva decât un salut nazist mai puţin cunoscut şi aşteptăm ca Anelka să fie sancţionat de autorităţi la fel cum ar fi făcut infamul salut nazist cu braţul întins. Este dezgustător că un fotbalist cu asemenea renume a făcut un gest ofensator şi plin de ură în faţa a zeci de mii de spectatori. Nu trebuie să fie loc pentru o astfel de intoleranţă şi un asemenea rasism în sport şi noi aşteptăm ca responsabilii Premeir League, precum şi cei ai poliţiei, să-i acorde lui Anelka pedeapsa adecvată”, a arătat Kantor, în comunicat.

Dieudonné M’Bala M’Bala a devenit celebru în anii 90 prin scheciurile sale realizate cu umoristul evreu Elie Semoun. Dieudonne a avut apoi o carieră individuală, exprimând din ce în ce mai mult opinii antisemite. El s-a apropiat de partidul de extremă dreaptă Frontul Naţional, al cărui fost preşedinte, Jean-Marie Le Pen, este naşul unuia dintre copiii săi.

Interzis de majoritatea canalelor mass-media, Dieudonne rămâne foarte popular pe Internet, unele dintre înregistrările sale video, în special cele în care le răspunde criticilor săi, fiind vizionate de peste două milioane de ori.

West Ham United, cu Răzvan Raţ pe teren tot meciul, a terminat la egalitate, sâmbătă, scor 3-3, partida cu West Bromwich Albion, din etapa a XIX-a a Premier League. Golurile gazdelor au fost marcate de J. Cole ‘4, Maiga ’65 şi Nolan ’67, în timp ce pentru oaspeţi au înscris Anelka ’40, ’45+1 şi Berahino ’69.