Angajaţii din penitenciare continuă protestele. Oamenii sunt nemulţumiţi de salarii şi condiţiile de muncă

Protestele continuă, luni, în mai multe penitenciare din ţară, pe fondul nemulţumirilor legate de inechităţile salariale, deficitul de personal, orele suplimentare nerecuperate şi condiţiile de lucru. 

03 oct. 2016, 07:56
Angajaţii din penitenciare continuă protestele. Oamenii sunt nemulţumiţi de salarii şi condiţiile de muncă

Circa 100 de angajaţi ai Penitenciarului Drobeta-Turnu Severin protestează, luni, nemulţumiţi de inechităţile salariale din sistemul de apărare şi ordine publică. Oamenii cer demisia ministrului Justiţiei. Angajaţii Penitenciarului Drobeta-Turnu Severin se consideră discriminaţi din punct de vedere salarial şi cer condiţii mai bune de muncă, astfel că au decis să se alăture protestelor organizate la nivel naţional în sistemul penitenciar.

Protestatarii cer şi demisia Ralucăi Prună din funcţia de ministru al Justiţiei. „Doamna ministru al Justiţiei ne discriminează salarial la nivel de ramură de activitate în categoria personalului din siguranţă şi ordine publică. Săptămâna trecută, dumneaei nu a dat un răspuns colegilor noştri. A ocolit să dea răspunsuri clare, considerând dumneaei că cel mai bine este să ne ameninţe, să ridice tonul la noi şi să considere că în România acordarea drepturilor reprezintă un lux”, a declarat preşedintele Sindicatului Danubius-Drobeta din Penitenciarul Drobeta-Turnu Severin, Mihai Bărbulescu, potrivit Mediafax.

Sindicaliştii sunt nemulţumiţi şi pentru că sunt nevoiţi să lucreze suplimentar, nefiind suficient personal în sistem, dar şi de condiţiile de muncă.

Condiţiile de muncă sunt precare. La nivel de sistem penitenciar nu s-a investit de foarte mulţi ani în dezvoltarea condiţiilor de muncă ale personalului”, a adăugat liderul sindical din Drobeta-Turnu Severin.

Acesta a precizat că protestele vor continua până ce ministrul Justiţiei va aplica legea „aşa cum este ea concepută”.

Şi angajaţii Penitenciarului Focşani protestează, luni, în faţa unităţii de detenţie, având pancarte cu mesaje precum “Legea trebuie aplicată, nu încălcată. Stop discriminării!”,  “Guvern de tehnocraţi, legea când o respectaţi”,  “Muncim pe datorie, ruşine să vă fie”, potrivit news.ro.

Potrivit liderului de sindicat, agent şef principal Daniel Râncu, principala revendicare care i-a scos pe oameni în stradă este cea legată de criza de personal, la Penitenciarului Focşani deficitul de angajaţi fiind de circa 23 la sută.       

În Penitenciarul Focşani sunt un număr de 117 sindicalişti, iar la protestul de luni participă doar 30 de persoane, pentru a nu bloca activitatea instituţiei. Activitatea se  desfăşoară la nivel naţional şi noi, la fel ca şi colegii noştri din ţară, suntem nemulţumiţi de nepunerea în aplicare a legii de către ministrul tehnocrat care a decis să nu respecte legea. Criza de personal determină aceste acţiuni sindicale. La nivelul Penitenciarului Focşani, la sfârşitul lunii august erau efectuate în jur de 14.500 de ore suplimentare, acestea fiind efectuate de circa 120 angajaţi”, a precizat Daniel-Ionel Râncu, preşedinte SNLP Focşani.

În ultimele săptămâni, au avut loc proteste în penitenciarele din Gherla, Craiova, Poarta Albă, Giurgiu, Codlea, Târgu Jiu, Vaslui, Drobeta Turnu Severin, Bucureşti, Bârcea Mare (Hunedoara) şi Tulcea. Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat, vineri, că va discuta cu ministrul Muncii despre solicitările angajaţilor din sistemul penitenciar, precizând că ar fi făcut acest lucru şi dacă n-ar fi existat proteste.