Angela Merkel, satirizată în premieră în revista franceză Charlie Hebdo GALERIE FOTO

Celebra revistă franceză de satiră, Charlie Hebdo, o are pe copertă pe Angela Merkel. Doamna cancelar al Germaniei este înfăţişată într-o paletă întregă de ipostaze, inclusiv în pielea goală sau în scaun pe rotile sau deghizată în Fidel Castro.

01 dec. 2016, 13:22

Germania a descoperit, joi, prima versiune străină, în limba germană, a revistei satirice franceze Charlie Hebdo, care a „riscat” astfel să îşi „exporte” umorul şi în altă ţară.

„În nicio altă ţară atentatul (din Franţa, din redacţia revistei Charlie Hebdo, n.r.) nu a suscitat asemenea reacţii importante şi o asemenea dezbatere privind libertatea de expresie a presei”, a declarat Minka Schneider, redactorul-şef al versiunii germane a revistei, într-un interviu publicat în cotidianul Suddeutsche Zeitung. Minka Schneider este pseudonimul jurnalistei în vârstă de 33 de ani care este redactorul-şef al revistei în versiunea germană.  Foloseşte acest pseudonim din motive de securitate.

„Umor există peste tot, chiar şi în Germania”, a glumit actualul director al publicaţiei Charlie Hebdo, caricaturistul Riss – unul dintre supravieţuitorii atentatului jihadist din ianuarie 2015, în urma căruia 12 persoane, între care opt jurnalişti şi-au pierdut viaţa după ce doi fraţi jihadişti înarmaţi au pătruns în redacţia Charlie Hebdo din Paris şi au făcut măcel.

Citeşte şi Angela Merkel se teme că Rusia ar putea manipula alegerile din Germania

Ca şi primul număr al Charlie Hebdo publicat la o săptămână de la teribillul atentat ce a vizat redacţia revistei satirice şi care s-a vândut într-un număr-record de exemplare, de 70.000, şi primul număr al variantei germane a revistei s-a bucurat de succes.

În Germania există deja două publicaţii lunare satirice: „Titanic” şi „Eulenspiegel” care, de acum încolo, varianta germană a lui Charlie Hebdo le va face concurenţă.

Merkel, în toate ipostazele

Primul număr al variatei germane a fost publicat în Germania, în 200.000 de exemplare. Preţul unei reviste este de 4 euro, iar pe copertă sunt caricaturizaţi Merkel -care anunţă că va candida pentru al patrulea mandat de cancelar – precum şi constructorul de automobile Volkswagen zguduit de emisiile toxice trucate ale automobilelor Diesel. În viziunea lui, Riss a înfăţişat-o pe Merkel aruncându-se pe o rampă hidraulică, caricatura având comentariul „VW o susţine pe Merkel”.  

Citeşte şi Angela Merkel candidează pentru un nou mandat de cancelar al Germaniei

Pagina 2 este dedicată în întregime lui Merkel. Sunt nouă desene în care Merkel apare în posturi diferite: cu sânii goi revărsaţi peste steagul Uniunii Europene sau purtând vestă Adidas, impresionându-l pe Fidel Castro şi cerând „un mandat de 5 ani”.

Macheta învarianta germană a revistei franceze are 16 pagini preluate şi traduse în Germană întocmai, dar şi conţinut specific pentru Germania.