Angela Merkel susţine că NATO trebuie să se concentreze pe Rusia

NATO trebuie să organizeze o prezenţă militară pe flancul de est pentru a se apăra de o potenţială agresiune a Rusiei, conform cancelarului german, Angela Merkel, scrie Politico.

07 iul. 2018, 20:09
Angela Merkel susţine că NATO trebuie să se concentreze pe Rusia

Comentariile ei, care vin înaintea unui summit al liderilor NATO de la Bruxelles de săptămâna viitoare, ar putea reprezenta o reafirmare a relevanţei prezenţei militare a NATO şi o luare de atitudine de la cel mai puternic lider din UE.

„Provocările pentru NATO s-au schimbat dramatic în ultimii ani”, a declarat Merkel, adăugând: „După ce Moscova a anexat peninsula Crimeea şi având în vedere activităţile sale militare din estul Ucrainei, este important să ne concentrăm mai mult pe apărarea alianţei”.

„Trebuie să facem aranjamentele necesare, cum ar fi o prezenţă în ţările centrale şi estice din Europa”, a precizat ea.

„Bineînţeles, dorim să avem o relaţie responsabilă cu Rusia”, a declarat Merkel, adăugând: „De aceea vom continua să avem discuţii în Consiliul NATO-Rusia”.

Totuşi, alianţa „trebuie să arate o determinare pentru a ne proteja”, a afirmat Merkel.

Trump este aşteptat să critice din nou în timpul summit-ului celelalte membre NATO, inclusiv Germania, pentru că nu alocă destule fonduri pentru securitate şi apărare.

Merkel şi ministrul Apărării, Ursula von der Leyen, au declarat săptămâna aceasta că sunt determinaţi să crească cheltuielile militare ale Germaniei şi să ajungă la 1.5% din Produsul Intern Brut (PIB) pănă în 2024 şi ulterior până la ţinta de 2%.