Angelina Jolie revine în Turcia, pentru a vizita o tabără de refugiaţi sirieni

Actriţa americană Angelina Jolie, trimis special al Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), este aşteptată joi în Turcia, unde va vizita din nou o tabără de refugiaţi sirieni, a declarat un diplomat turc.

RomaniaTV.net
12 sept. 2012, 13:28
Angelina Jolie revine în Turcia, pentru a vizita o tabără de refugiaţi sirieni

Actriţa americană, care va fi însoţită în această vizită de directorul UNHCR, Antonio Guterres, va merge cel mai probabil într-o tabără alcătuită din locuinţe din materiale prefabricate, aflată în provincia Kilis din sud-estul Turciei, pentru a se întâlni şi discuta cu refugiaţii sirieni, a precizat aceeaşi sursă.

Această tabără, aflată foarte aproape de graniţia cu Siria, adăposteşte aproximativ 12.000 de refugiaţi.

Dacă timpul îi va permite, Angelina Jolie ar putea vizita apoi o altă tabără de refugiaţi, înainte de a ajunge joi seară la Ankara pentru o rundă de discuţii cu autorităţile turce.

Angelina Jolie a mai vizitat o tabără de refugiaţi sirieni din Turcia, în iunie 2011.

Turcia, care împarte o lungă frontieră cu Siria, adăposteşte în prezent în mai multe astfel de tabere peste 80.000 de cetăţeni sirieni care au fugit din calea răboiului civil din ţara lor.

În luna aprilie, UNHCR a luat decizia de a-i acorda Angelinei Jolie titlul de trimis special, întrucât actriţa americană a dovedit în ultimul deceniu, de când a devenit ambasadoare a bunăvoinţei pentru UNHCR, un angajament excepţional faţă de cauza persoanelor refugiate. Angelina Jolie a donat în ultimii ani peste 5 milioane de dolari programelor iniţiate de ONU pentru ajutorarea persoanelor refugiate din lumea întreagă.

Angelina Jolie, care a deţinut titlul de ambasadoare a bunăvoinţei pentru Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (United Nations High Commissioner for Refugees/ UNHCR) din 2001 până în aprilie 2012, a vizitat în această perioadă peste 40 de tabere de refugiaţi pe plan mondial.

Angelina Jolie, care a fost nominalizată pentru a doua oară la premiile Oscar în februarie 2009, pentru rolul din „Schimbul/ Changeling”, regizat de Clint Eastwood, a devenit celebră graţie rolului principal din franciza „Lara Croft”, a jucat în multe producţii cu succes la public, precum „Dl şi dna Smith”, „A Mighty Heart”, „Gia”, dar a câştigat şi premiul Oscar pentru rol secundar, în 2000, cu rolul din „Tinereţe furată/ Girl, Interrupted”. Ea a fost nominalizată la ediţia de anul acesta a Globurilor de Aur, la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină”, pentru debutul său în regie, „In the Land of Blood and Honey”.