ANI: Trei primari, doi consilieri şi un viceprimar au fost declaraţi incompatibili

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a constatat existenţa stării de incompatibilitate în cazul a şase aleşi locali, trei primari, doi consilieri locali şi un viceprimar, ca urmare a exercitării simultane de funcţii şi calităţi.

RomaniaTV.net
28 apr. 2014, 10:50
ANI: Trei primari, doi consilieri şi un viceprimar au fost declaraţi incompatibili

Potrivit unui comunicat al ANI, citat de Agerpres, primarul comunei Orbeasca, judeţul Teleorman, Gheorghe Budică, este acuzat de incompatibilitate în timpul exercitării mandatului de viceprimar (2008 -2012) deoarece simultan a deţinut şi calitatea de angajat cu contract individual de muncă în cadrul unor societăţi comerciale. În 11 decembrie anul trecut, ANI a constatat incompatibilitatea şi pentru perioada 10 decembrie 2012 – 7 octombrie 2013.

De asemenea, primarul comunei Săgeata, judeţul Buzău, Sorin Tănase, se află în stare de incompatibilitate începând cu 19 iunie 2012, întrucât deţine şi calitatea de comerciant persoană fizică.

În cazul lui Sorin Ghiţă, primar al comunei Vlădeşti, judeţul Vâlcea, inspectorii de integritate au reţinut că s-a aflat în incompatibilitate în perioada septembrie 2009 – aprilie 2012, întrucât a deţinut şi funcţia de administrator, membru în Consiliul de Administraţie al Şcolii gimnaziale ‘Grigore Mihăescu’ din cadrul aceleiaşi localităţi.

ANI precizează că Grigore Ioan Ilban, consilier local în Consiliul Local al oraşului Dragomireşti, judeţul Maramureş, s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât, în perioada exercitării mandatului, firmele în cadrul cărora mama sa deţine calitatea de asociat şi funcţia de administrator au încheiat cu primăria un număr de 3 contracte de furnizare produse şi o convenţie, în valoare de peste 54.000 lei.

Un alt consilier local, Ioan Nyaradi, din cadrul Consiliului Local Ungheni, judeţul Mureş, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada exercitării mandatului de viceprimar, deţinut anterior, întrucât, a avut şi funcţia de şef atelier în cadrul unei societăţi comerciale.

Inspectorii au reţinut în cazul lui Constantin Negulescu, viceprimar al Municipiului Orşova, judeţul Mehedinţi, că s-a aflat în incompatibilitate în perioada 1 august 2012 – 8 iulie 2013, întrucât a deţinut şi funcţia de membru în Consiliul de Administraţie al Şcolii gimnaziale ‘Petru Dumitriu’ şi cea de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale Orşova în Adunările Generale ale Asociaţilor societăţii comerciale de interes local Mehedinţi Gaz SA.

Potrivit legii, persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii sau a încetării de drept a mandatului.